8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Zuidplas : Waarderingskamer beoordeelde WOZ rekenmethode als goed

De gemeente Zuidplas laat weten op schriftelijke vragen van de raadsleden Bakker (ChristenUnie-SGP) en Karreman (VVD) dat de methodiek waarmee Zuidplas de WOZ waarde vaststelt door de waarderingskamer als goed is beoordeeld en dat de gemeente de aanslagen mag versturen voor 2023. De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren. Dit is inclusief het toezicht op de uitvoering van de Basisregistratie waarde onroerende zaken.

Echter blijkt uit antwoorden op de vragen dat nog niet alle aanslagen en WOZ vaststellingen zijn verzonden door de gemeente Zuidplas waardoor nu niet exact de opbrengsten kunnen worden berekend. In het raadsvoorstel eind 2022, waar toen al veel om te doen was met oog op het percentage, werd er bij de totale opbrengst rekening gehouden met een stijging van de waarde van 10,7% en niet met de 18,7% waar de waarderingskamer nu mee komt.

Maar ook hier houdt het college van B&W een slag om de arm wat betreft een hogere uitkomst :”De verklaring van een eventueel verschil in ontwikkeling tussen het moment van de berekening en de uiteindelijke aanslagen is echter pas te bepalen na het opleggen van alle aanslagen en afhandeling van de bezwaarschriften gericht tegen de vastgestelde waarde voor 2023“. En dat kan nog even duren want op de sociale media blijkt dat veel inwoners naar de WOZ bezwaren bureautjes zijn gestapt om bij de gemeente bezwaar te maken. Mocht het bezwaar terecht zijn, moet de gemeente deze bureaus honderden euro’s aan vergoeding betalen.

Bij vaststelling van het tarief gaat de gemeente uit van de verwachte opbrengst van de OZB van het aankomende jaar. Dit bedrag krijgt jaarlijks een inflatiecorrectie maar ging niet 2,4% maar 4% omhoog in Zuidplas. Hierover was nog een fors politiek debat maar omdat de begroting al was ingeleverd kon dit niet meer worden aangepast.

Deze opbrengst wordt bepaald door het areaal (de totale hoeveelheid) roerende en onroerende goederen maal de verwachte waarde vast te stellen. Vanuit de geschatte opbrengst wordt een percentage van de waarde bepaald, waarmee het bedrag berekend kan worden welke uiteindelijk op de aanslag van de inwoner komt. Deze berekening is de WOZ waarde maal het percentage.

Wat is de WOZ waarde

De WOZ waarde wordt door de gemeente vastgesteld en is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. Een voorbeeld: in 2023 ontvangt men de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2022. De waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland is vastgelegd in de wet WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. De WOZ waarde wordt niet alleen gebruikt voor vaststellen van de OZB maar ook voor de basis van de waterschapsbelastingen en voor eigenwoningforfait voor de aangifte Inkomensbelasting.

Volgens de waarderingskamer is de waarde van woningen in Zuidplas in 2022 fors gestegen, meer dan vermoedelijk de gemeente heeft gedacht en vallen de WOZ bedragen fors hoger uit. Hierdoor lijken mensen ook veel meer te moeten betalen omdat de formule niet klopt.

debat over methode

Wethouder Schuurman beloofde de raad eerder al over de methodiek in debat te gaan. Eerder al was er sprake van een foute aanslag in Zuidplas en dit jaar heeft het er alle schijn van. Bakker en Karreman zullen hierover zeker nog politiek op terugkomen.

Advertentie