8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Kinderherdenking bij Capels oorlogsmonument

Op donderdagochtend 13 april 2023 hebben groep 8 van de Capelse Schoolvereniging en enkele leerlingen van groep 8 van de RKBS Contrabas en hun leerkrachten een bezoek gebracht aan het oorlogsmonument op de oude begraafplaats aan de Nijverheidsstraat.

Wethouder Eric Faassen ontving de leerlingen op de begraafplaats en sprak met hen over het belang van herdenken. De vlag werd gehesen en de leerlingen namen een kijkje op de oude begraafplaats waar op 4 mei ook de jaarlijkse dodenherdenking is.

Ook waren er veteranen van de Stichting Capelse Veteranen aanwezig en een historicus van de Historische Verenging Capelle. De kinderen stelden allerlei vragen en kwamen zo meer te weten over ervaringen die veteranen hebben opgedaan in de oorlog en de geschiedenis van het Capelse oorlogsmonument.

In de klas hadden ze gedichten geschreven, waarvan er enkele werden voorgedragen. Ook legden ze bloemen, was er 2 minuten stilte en werd het Wilhelmus gezongen.

Eric Faassen: “De leerlingen hadden zich goed voorbereid. Ik vind het belangrijk dat ze deze plek in Capelle kennen. Zij hebben interesse in onze vrijheid, de oorlog, herdenken en het monument.”

Dit jaar is de traditionele dodenherdenking op donderdag 4 mei. Er is een herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Westerkerk. De inloop is vanaf 18.30 uur, gevolgd door een toespraak van de burgemeester om 19.00 uur. Er zullen gedichten worden voorgedragen afgewisseld met muziek van zangkoor Vida Vocalis. Om 19.30 uur is er een stille tocht vanaf de Nieuwe Westerkerk naar de oude begraafplaats Capelle West, waar kransleggingen zijn en om 20.00 uur de 2 minuten stilte wordt gehouden. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door muziekvereniging EMM Capelle.

Advertentie