8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Plan voor 44 nieuwe woningen op Tweemasterlocatie Nieuwerkerk

Op de voormalige Tweemaster locatie aan de Kamerlingh Ohnesstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel komen 44 appartementen, waarvan 35 sociale huurwoningen en 9 midden huur woningen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit oudere één- en tweepersoonshuishoudens met een verhuiswens die aangewezen zijn op sociale huur of midden huurwoningen. 

Tijdens een presentatie in het gemeentehuis bleek vooral veel vragen van inwoners over het parkeren en de afstand tussen de nieuwsbouw en de bestaande bebouwing. Alle inbreng die deze avond en online tot en met 24 april op https://www.zuidplas.nl/project-kamerlingh-onnes wordt verwerkt in de nota van uitgangspunten. De afgelopen jaren is er met een klankbordgroep gewerkt aan een ontwerp en uiteindelijk heeft de gemeente de knoop doorgehakt met het huidige ontwerp.

Uit de nota van Uitgangspunten blijkt dat de klankbordgroep het huidige ontwerp van 44 woningen te massaal vindt en twijfels heeft bij het parkeeronderzoek. De galerijontsluiting wordt gezien als aantasting van de privacy en de vele wisselingen van projectleiders hebben geleid tot een gebrekkige kennisoverdracht.

Op het al lange tijd braakliggende terrein komt een gebouw in de vorm van een slinger die deels tweelaags en deels drielaags is. De groene omgeving zal men voor een deel blijven behouden door behoud van huidige bomen en planten van nieuwe bomen.

In de plannen is een uitgebreid parkeeronderzoek basis geweest voor het toevoegen van 48 extra parkeerplekken. Op de Zernikestraat krijgt het parkeerterrein tussen het complex en het Thorbeckecollege een upgrade met 29 extra paar plaatsen en door haakse parkeervakken te maken op de Kamerling Ohnesstraat en de Zeemanstraat worden er nog 19 nieuwe plekken gemaakt.

De nu opgestelde Nota van Uitgangspunten wordt , met de inbreng via de website en de informatieavond, eerst aan het college en dan aan de gemeenteraad voorgelegd. Hierna zal er een bestemmingsplanswijziging komen welke begin 2024 naar de raad zal worden gestuurd. Hierop kan dan ook beroep worden aangetekend maar mocht dit niet leiden tot bijvoorbeeld tot een Raad van State behandeling, dan zal de eerste paal half 2024 de grond in gaan, 14 jaar na het vertrek van de scholen.

Advertentie