8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Familie Moordrechtse verzetstrijders brengt verzetsschaal terug naar Moordrecht

Op 4 mei speelde ‘Theater voor iedereen’ het aangrijpende verhaal van de Moordrechtse verzetstrijders Wim en Sien Sprenger. De interesse was zo groot dat de dorpskerk helemaal vol was. Na afloop schonk hun zoon als dank de verzetsschaal, die zijn vader had gekregen, terug aan de Moordrechtse gemeenschap.

Wim en Sien Sprenger

Henk van Kerkhof van de Historische Vereniging Moordrecht verdiepte zich in het levensverhaal van het echtpaar Wim en Sien Sprenger, dat in de oorlogsjaren een belangrijke rol speelde in het Moordrechtse verzet. “In de oorlogsjaren boden het echtpaar en hun zoons Rien en Wim onderdak aan onderduikers, of hielpen ze op andere wijze, zoals bij de Joodse baby Chaim. Hij kon niet mee met zijn ouders, die op de vlucht waren geslagen voor de Duitsers. Sien wist hem in een onderduikadres in Diepenveen te krijgen. Het echtpaar raakte gaandeweg steeds meer betrokken bij het regionale verzetswerk. Wim werd commandant van de regio Moordrecht en de kelder van de woning was het decor van vele geheime vergaderingen. Wim bracht onder meer de Duitse geschutsstellingen langs de spoorlijn in kaart en met de andere verzetsmensen reikte hij bonkaarten uit aan gezinnen”.

Theater voor Iedereen

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland, onder de naam Theater na de Dam, zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Moordrecht doet ‘Theater voor Iedereen’ hier traditiegetrouw aan mee. Zo hebben zij al meerdere Moordrechtse verhalen uit de Tweede Wereld oorlog verteld. Dit keer deden zij dat samen met Popkoor Prestige uit Gouda en singer-songwriter Don Rooks.

Singer Songwriter Don Rooks
Theater voor Iedereen en popkoor Prestige

Het heilig vuur van uw verzet heeft velen van den dood gered

Ook de familie van Wim en Sien Sprenger was in de kerk aanwezig. Na de voorstelling toonde zoon Rien Sprenger zijn dankbaarheid dat het verhaal van zijn familie in Moordrecht verteld wordt. Hij overhandigde voorzitter Marijke Edel van de historische vereniging de verzetsschaal die zijn vader van de Moordrechtse samenleving had gekregen. Op de schaal staat de tekst “Het heilig vuur van uw verzet heeft velen van den dood gered, 1940 1945, W.H. Sprenger”. De schaal, waar de familie decennia lang het fruit op had liggen, zal vanaf nu onderdeel worden van de collectie.

Zoon Rien Sprenger overhandigt de verzetsschaal aan Marijke Edel
Rien Sprenger (links) en Henk van Kerkhof (rechts).

Advertentie