8.5 C
New York
zondag 8 september 2024

Zuidplas is vanaf nu officieel Fairtradegemeente

Na vijf jaar hard werken heeft Zuidplas sinds dit weekend de titel van ‘Fairtradegemeente’ binnen. Wethouder Daan de Haas heeft het felbegeerde bord uitgereikt gekregen van bestuurslid Leonie Tiel van de landelijke organisatie.

Fairtradegemeente

De titel Fairtradegemeente houdt in dat de gemeente, bedrijfsleven en andere organisaties in Zuidplas werken aan een duurzame wereld, waarin een eerlijke prijs centraal staat. Dat heeft als doel om een leefbaar loon en inkomen te garanderen aan producenten en werknemers.

Meer dan koffie en thee

De titel Fairtradegemeente is meer dan het gebruik van Fairtradeproducten in het gemeentehuis. “We gebruiken al heel lang Fairtrade koffie- en thee” geeft De Haas aan. “Maar dit gaat verder. We werken ook steeds vaker bewust met lokale bedrijven”. Joke van Gelderen zit in de werkgroep die het werk heeft gedaan om de titel binnen te halen. “Daarvoor zijn we ook bij veel winkels, horeca en kerken langs gegaan”.

Fairtradegemeente

12 gemeenten in Zuid Holland

Leonie Tiel vindt dat Zuidplas trots mag zijn op alle activiteiten die inmiddels in gang zijn gezet door de werkgroep. De gemeente is nu één van de twaalf gemeenten in Zuid Holland die de titel mogen voeren. Het verkrijgen ervan is meer dan een afvinklijstje. Het is onderdeel van een wereldwijde beweging om steeds meer mensen enthousiast te maken om samen te werken aan armoedebestrijding. Het is globaal denken en lokaal doen. In Zuidplas zijn er naast de gemeente al veel meer organisaties aangehaakt. Welke dat zijn, kun je op de website van Fairtradegemeenten zien.

Fairtrade fietstocht en wandeltocht

In de Fairtrade week, van 6-14 mei, is er ook een fiets- en wandelroute uitgezet. De fietstocht heeft drie etappes van 25-35 km in het Groene Hart en er is een korte wandelroute (2.5 km) in Gouda. Langs de route bevinden zich Fairtrade restaurants en/of wereldwinkels.

 

 

 

 

 

Advertentie