8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

De plataan als perfecte fijnstofmeter (video)

In het voorjaar gaat de plataan zijn schors vervellen. Voor Urgenda een moment om vrijwilligers op te roepen om de loskomende stukjes te verzamelen. In deze losse stukjes schors blijkt de boom heel veel informatie te verzamelen over (ultra)fijnstof. Er zijn meer boomsoorten die deze informatie hebben maar door de jaarlijkse vervelling van deze boomsoort is deze informatie voor handen zonder de natuur te slopen.

Namens het duurzaamheidsplatform Zuidplas nam Jaap Reijm de monsters en verzamelde andere gegevens van de bomen in het, de afgelopen tijd veel besproken, IJsselpark in Nieuwerkerk aan den IJssel. Reijm is nog steeds verbaasd dat met een autosnelweg, provinciale weg en spoorbaan er plannen zijn om hier een school te gaan vestigen.

Urgenda roept iedereen op mee te doen aan een groot Citizen-Science project om de ultrafijnstofconcentraties in Nederland vast te stellen. Deze informatie kunnen beleidsmakers mee nemen in hun beslissingen, bijvoorbeeld over de toekomst van Tata Steel, krimp van Schiphol of het verbreden van de A27.

Advertentie