8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Zomerse opblaasartikelen apart inzamelen en recyclen

Vanaf 15 mei werken Cyclus en Vinylrecycling opnieuw samen aan het apart inzamelen van zomerse opblaasartikelen. De opblaasartikelen kunnen ingeleverd worden bij de milieustraten in de gemeenten Bodegraven Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

Door de aparte inzameling krijgen de opblaasartikelen een tweede leven als grondstof voor een nieuw product. Het apart inzamelen van deze producten kan tot eind oktober 2023. Het gaat alleen om de opblaasartikelen die zijn bedoeld voor waterpret én die met de mond kunnen worden opgeblazen. Bijvoorbeeld strandballen, opblaasfiguren, zwembandjes en (kleinere) zwembadjes. Op de milieustraten in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas staat een container waar de opblaasartikelen aangeboden kunnen worden.

 Ook kunnen inwoners de opblaasartikelen inleveren bij de Mobiele Milieustraat in de deelnemende gemeenten. De opblaasartikelen moeten wel in een boodschappentas passen. Recycling Opblaasartikelen zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal is goed te recyclen. Het is daarom zonde om deze artikelen bij het restafval te gooien en te laten verbranden in de verbrandingsinstallatie.

Om de zomerse opblaasartikelen een tweede leven te geven, werkt Cyclus samen met Vinylrecycling in Lelystad. Cyclus zamelt de opblaasproducten in, Vinylrecycling zorgt voor de recycling van het PVC. Zo worden opblaasfiguren, strandballen en zwembandjes grondstof voor bijvoorbeeld tuinslangen, slippers en schoenzolen. Zo werken we samen aan een circulaire economie.

Van eind augustus tot en met eind oktober 2022 deed Cyclus samen met Vinylrecycling een proef om zomerse opblaasartikelen in te zamelen. In die periode is 3.600 kg materiaal ingezameld in de Cyclusregio. Vanwege het succes komt er nu een vervolg.

Advertentie