8.5 C
New York
donderdag 25 juli 2024

Herdenkingsmonument corona voor Capelle

Op vrijdag 25 mei werd het herdenkingsmonument corona aan de Hollandse IJssel in gebruik genomen. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan naar deze markante plek om te herdenken. Een plek om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de wereldwijde coronapandemie, die ook in Capelle diepe sporen heeft achtergelaten. Mevrouw Martie Molkenboer, weduwe van het eerste Capelse dodelijke coronaslachtoffer en raadslid Peter Eilander namen het herdenkingsmonument in gebruik.

De coronacrisis heeft diepe sporen achtergelaten in de Capelse samenleving. Bijna 200 Capellenaren zijn overleden ten gevolge van het virus en velen hebben te maken gehad met het verlies van een dierbare. Ook zijn nog dagelijks andere gevolgen van de pandemie voelbaar: ondernemers raakten hun bedrijf kwijt, anderen hun baan, leerlingen misten de aansluiting op school of bij leeftijdsgenoten, eenzaamheid wordt nog steeds gevoeld. Mevrouw Molkenboer voelt nog iedere dag het verlies van haar man: ”Een niet te bevatten verdriet is het. Van de een op het andere moment ligt je hele leven aan diggelen. Mijn man was een hardwerkende, ontzettend lieve man. Besmet tijdens het werk: wat was het een angstige tijd. Met veel steun van mijn zoon, die er vandaag ook weer voor me is, krabbel ik weer op maar vergeten doe je het nooit. Daarom vind ik dit herdenkingsmonument een mooi initiatief, een plek voor alle Capellenaren.”

Van wens…..
In de zomer van 2021 spraken college en raad over de gevolgen van corona voor Capelle en welke maatregelen nodig waren om weer sterk uit de crisis te komen. Een van de onderwerpen was de wens voor een fysieke plaats waar Capellenaren hun dierbaren konden herdenken en waar stil gestaan kon worden in herinnering aan een tumultueuze tijd. Raadslid Peter Eilander en wethouder Ans Hartnagel kwamen met een plan om hiervoor aan de IJssel een locatie te zoeken. Raadslid Peter Eilander blikt terug:” Ans Hartnagel en ik brainstormden al snel over hoe we die herdenkingsplek vorm konden gaan geven. Een laantje of iets anders van IJsselsteentjes, passend bij Capelle. De loop en de beweging van de rivier als symbool van het leven. Het moest een plek worden waar mensen met elkaar of juist alleen in stilte hun dierbaren konden herdenken. Om herinneringen op te halen: opdat wij niet vergeten…!”

…..naar uitvoering
De wensen en ideeën voor een herdenkingsplek werden verzameld en wethouder Ans Hartnagel kon de opdracht geven voor ontwerp en uitvoering. “Het moest in ieder geval iets worden voor alle Capellenaren. Waar ieder met zijn of haar eigen verdriet of herinnering heen kan. Een plek die troost biedt. Om stil te staan. Om te voelen dat ondanks de verschrikkelijke tijd de wereld doorgaat en hoe sterk mensen zijn. Hoe mooi is dan deze plek aan de rivier. Waar het water altijd blijft stromen, zoals het leven altijd door zal gaan. Moeizaam soms, bij grote verliezen. Maar altijd in beweging. Het ontwerp dat er uiteindelijk is uitgekomen voldoet aan onze verwachting. Echt Capels door de IJssel, het materiaal en de geschiedenis van de plek!”

Achtergrond ontwerp
De ontwerper en architect van het monument Bart Bordes omschrijft het als volgt:  “Gekozen is om de herdenkingsplek langs de Hollandsche IJssel te maken op de kademuur voor de voormalige steenplaats Kouwenhoek. Zo wordt verbinding gemaakt met het verleden van de plek. Het monument is als het ware een lading verse IJssel stenen uit de fabriek. Uit deze stapel stenen zijn stenen verdwenen en is de herdenkingsplek ontstaan. De buitenzijde van het monument is stekelig en geperforeerd. Gelijk de grilligheid van de gevolgen van de Covid-pandemie en de gaten die geslagen zijn in het leven van de Capellenaar. De binnenzijde vormt een bank die de bezoeker omsluit en de mogelijkheid geeft om langs de rivier een rustpunt te vinden om uit te kijken over het stromende water en te herdenken. Zo is een symbolische plek gemaakt waar je alleen kunt zijn, maar ook ruimte is om herinneringen te delen.”

Waar
Het monument staat aan de rivier de Hollandsche IJssel nabij de Gemeentewerf aan het Rinus Terlouwpad.

Fotografie : Frank de Roo

Advertentie