8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

College Waddinxveen stelt drie scenario’s voor over de inzameling van PMD

Het college van B&W in Waddinxveen vraagt de gemeenteraad om een keuze te maken over de manier waarop de gemeente in de toekomst PMD (Plastic, metalen verpakkingen en drankkartons) gaat inzamelen in Waddinxveen.

Op basis van drie onderzoeken stelt het college drie mogelijke scenario’s voor: doorgaan met de huidige manier van PMD-inzameling met PMD-zakken, PMD-inzameling met een combinatie van containers aan huis en verzamelcontainers bij hoogbouw of PMD-inzameling alleen via ondergrondse containers. Voor de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over de inzameling van PMD in de toekomst. Mocht de manier van inzamelen veranderen, dan gaat dit niet eerder dan in 2024 van start. Uiteraard houdt het college van B&W de inwoners op de hoogte.

De gemeente heeft drie onderzoeken gedaan naar de inzameling van afval

Er is onderzoek gedaan naar het huidige afvalbeleid, de samenwerking met Cyclus en er is een inwonersonderzoek gedaan naar de inzameling van PMD. PMD-afval is afval dat bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Meer dan duizend inwoners (1.051) vulden de vragenlijst over de inzameling van PMD in. De conclusies van dit onderzoek kunt u teruglezen op Waddsup.

Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde inwoners ergert zich aan PMD-zakken die aan de lantaarnpalen worden opgehangen. Thuis is die ergernis er minder. 70,1% van de ondervraagden heeft geen moeite met de PMD-zakken in huis.

In het onderzoek vallen drie verschillen op tussen inwoners in laagbouwwoningen en inwoners in
hoogbouwwoningen. Inwoners in hoogbouwwoningen ergeren zich meer aan de PMD-zakken in hun
straat dan inwoners in laagbouwwoningen. Andersom ergeren inwoners in laagbouwwoningen zich
meer aan de PMD-zakken in hun huis dan inwoners in hoogbouwwoningen. Ook maken inwoners in
hoogbouwwoningen maken meer gebruik van de ondergrondse afvalcontainer dan inwoners van
laagbouwwoningen

Inwoners doen liever meer moeite voor het inzamelen van PMD dan dat ze er meer voor gaan betalen (52,1% tegenover 11,4%). De overige inwoners willen geen van beide of weten niet of ze een van beide willen (36,5%). Van ondergrondse containers wordt in Waddinxveen weinig gebruik gemaakt. 61,1% van de ondervraagde inwoners maakt er nooit gebruik van. 15,6% wist niet van het bestaan af. Het gebruik van de PMD-zak in Waddinxveen is hoog. Slechts 1,1% van de inwoners zegt geen gebruik te maken van de PMD-zakken.

Advertentie