8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

Batterijen, doe maar apart

De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van oplaadbare lithiumbatterijen. Denk hierbij aan accu aangedreven gereedschap, elektrische sigaretten, elektrische fietsen, tandenborstels, smartphones of speelgoed. Ook zitten in steeds meer producten (kleine) batterijen, zoals muziekkaarten of warmtekussens.

Niet iedereen weet dat (lithium)batterijen apart ingeleverd moeten worden. Het apart inzamelen van (lithium)batterijen doen we om de metalen weer te kunnen hergebruiken, maar ook om branden te voorkomen. Een batterij op zich is niet gevaarlijk, tenzij deze beschadigd raakt in bijvoorbeeld een inzamelvoertuig die het afval in elkaar perst. Dan kan de beschadigde batterij spontaan ontbranden.

Michel Brand, adviseur ARBO en veiligheid: “Bij Cyclus zijn het afgelopen jaar meerdere accu’s en batterijen aangetroffen in het huishoudelijk afval dat we hebben ingezameld met onze inzamelvoertuigen. Door adequaat handelen van onze medewerkers zijn grote incidenten voorkomen. Wel had dit voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Een beschadigde batterij of accu kan ontbranden met allerlei gevolgen voor onze medewerkers en voorbijgangers tijdens de afvalinzameling. Gooi daarom een batterij of apparaat met batterij of accu niet weg bij het restafval, maar lever ze apart in bij de milieustraat of bijvoorbeeld de supermarkt, bouwmarkt of winkel waar u ze koopt. Dan worden ze op een juiste manier verwerkt.

Zo voorkomen we onveilige situaties en kunnen de grondstoffen weer worden gerecycled.” Inleverpunten Inleverpunten voor batterijen en elektrische apparaten zijn dichterbij dan u denkt. Batterijen en elektrische apparaten met een batterij kunt u inleveren bij één van de inleverpunten van Wecycle. Oude losse batterijen levert u in bij één van de inleverpunten van Stibat. Zowel losse (lithium) batterijen als elektrische apparaten met een (lithium) batterij kunt u ook inleveren bij de (mobiele) milieustraat in uw gemeente.

Advertentie