8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

CDA visie op Vijfde Dorp: Een krachtig vijfde dorp

Het CDA heeft een eigen visie op het vijfde dorp gelanceerd, in het persbericht stelt de gemeenteraadsfractie : “Op dit moment is het uitzicht in het Middengebied nog weids. Het is moeilijk voor te stellen dat hier echt een nieuw dorp gaat komen. Even verderop liggen stapels onderzoeksrapporten en worden de eerste schetsen gezet. De komende periode is een belangrijke als het gaat om de contouren van het dorp“. 

Fractievoorzitter Benno de Ruiter: ‘Als CDA fractie voelen wij ons verantwoordelijk voor de nieuwe inwoners die hier een thuis gaan zoeken. Wij voelen ons ook verantwoordelijk voor de huidige inwoners, voor de natuur en leefomgeving. De besluiten die op ons af gaan komen zullen een grote impact hebben. Dit is een plan voor de lange termijn, over raadsperiodes heen. Dat is de reden dat wij nu vooruit willen kijken en helder en scherp willen formuleren waar wij voor staan en wat wij willen bereiken. Het geeft een beeld van onze prioriteiten en handvatten voor de te keuzes die wij maken.’

De visie, die gericht is op het doorgaan van het Vijfde Dorp is hier te lezen. Het CDA heeft het wel over niet tegen elke prijs het dorp doorzetten maar hoe het straks financieel opgelost moet worden is niet terug te lezen. Als het gaat om het doen van concessies zijn er vier elementen waar het CDA extra kritisch op zal zijn. De leefbaarheid en het dorpse karakter, de algehele veiligheid, bereikbaarheid, en de impact op de huidige dorpen.

De woningen moeten vooral zijn voor de eigen inwoners stelt de partij :”Met het oog op de verbondenheid met de huidige dorpen moeten inwoners uit Zuidplas waar mogelijk een voorkeurspositie krijgen bij de toewijzing van woningen“.

In het rapport is terug te lezen dat ze wel willen zorgen voor de huidige bewoners van het gebied: “Wat hierbij zeker benadrukt moet worden is dat er oog moet zijn voor de mensen die er nu wonen, soms generaties lang, en hun leven en ondernemingen hebben opgebouwd. Door ze te betrekken en mee te laten denken wordt niet alleen recht gedaan aan hun situatie, het kan de planvorming zeker verbeteren. Uiteindelijk zijn zij de eerste echte inwoners van het vijfde dorp“.

Meer druk op Rotterdam om Nesselande niet via Zuidplas te ontsluiten

een van de voorgestelde CDA maatregelen

Het CDA zet in op veel meer parkeerplaatsen en wil dezelfde normen gebruiken als in de huidige dorpen. De partij ziet wel dat als het niet meer nodig is, hiermee het groen kan worden uitgebreid. Volgens de visie is er zorgen over de manier waarom op N219 en de Moordrechtboog nu al vol loopt en is het wensdenken van de modal shift nog niet bewezen. Opvallend is de maatregel ‘Meer druk op Rotterdam om Nesselande niet via Zuidplas te ontsluiten’ die wordt genoemd. Deze ontsluitingen zijn er al en dat is per convenant al lang afgesproken.

Advertentie