8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Forse stijging vrijwillige thuishulp in 2022

De inzet van de vrijwillige thuishulp die de NPV-Zuidplas uitvoert is in 2022 gestegen met meer dan 1700 uur. Een toename van bijna 50% ten opzichte van 2021. Ook het aantal vrijwilligers dat zich via NPV-Zuidplas inzet voor de hulpbehoevende inwoners van Zuidplas is fors gestegen, van 116 naar 141 personen. Dit blijkt uit het jaarverslag van NPV-Zuidplas waarin de cijfers over 2022 zijn gepubliceerd.

Onmisbaar

‘De informele, of vrijwillige zorg die onze vrijwilligers bieden is onmisbaar om mensen in een kwetsbare situatie in hun eigen omgeving te laten wonen en leven. De hulp die wij bieden is heel divers: het begeleiden van ouderen voor een bezoek aan het ziekenhuis, het helpen bij het doen van boodschappen of gewoon de noodzakelijke aandacht om de eenzaamheid tegen te gaan. Soms zijn het kleine dingen die van grote betekenis zijn voor mensen’, aldus Dico Bac, voorzitter NPV-Zuidplas.

Meer complexe hulpvragen

Opvallend is dat per hulpvraag gemiddeld meer uren aan ondersteuning is geboden. Dit duidt op meer complexe hulpvragen, maar kan ook een direct gevolg zijn van wachtlijsten bij de formele zorg. De cijfers maken in ieder geval duidelijk welke belangrijke rol de NPV voor de inwoners in Zuidplas vervult.

Steeds vaker komen hulpvragen vanuit gezinnen die te kampen hebben met ziekte of andere zorgen, waar vaak intensive ondersteuning nodig is. Dit blijkt ook uit de cijfers. 12% van de zorgvragen komen van gezinnen. Het aantal uren dat ondersteuning wordt verleend bedraagt bijna 25% van het totaal.

Uitnodiging voor gesprek

Bac: ‘De druk die bestaat op de WMO zien wij terug in de stijging van de hulpvragen bij de NPV. Het belang van de inzet van vrijwilligers voor het zorgaanbod in Zuidplas neemt dus alleen maar toe. Dit vraagt ook een visie van de gemeente hoe hiermee om te gaan. Het wordt tijd om na te denken wat de formele zorg, via stichting ZO! en het vrijwilligersaanbod van de NPV, nog meer voor elkaar kunnen betekenen. Ik nodig de gemeente graag uit om hierover met ons het gesprek te voeren.’

Advertentie