8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Moerkapelle krijgt extra dorpsnaam door fleurige winkelstraat

Maar liefst 850 Geraniums pronken in de Dorpsstraat van Moerkapelle tijdens de Mini-Montmartre op 10 juni. De bewoners van het dorp zijn ondertussen gewend aan de goed verzorgde winkelstraat maar de burgemeester van Zuidpas, Han Weber, viel het wel degelijk op tijdens een bezoek aan de plaatselijke bakker. Weber ging in gesprek met de man die dagelijks de planten verzorgd.

Door dit gesprek kwam naar voren dat een andere naam voor het dorp wel op zijn plaats zou zijn. Net zoals in Frankrijk waar het mooiste dorp van het land ‘Ville Fleuri’ mag toevoegen aan de plaatsnaam. Hoe meer bloemen op het bordje, des te groter de bloemenpracht.

Jo van der Vugt, verzorgd dagelijks de planten vrijwillig en met liefde.

“Ik doe dit met liefde. Complimenten zijn fijn hoor, maar daar doe ik het niet voor”

Van der Vugt woont zelf ook in de Dorpsstraat dus kan dagelijks genieten van de bloemenzee. “Vakantie hoeft van mij niet zo, de planten hebben dagelijkse verzorging nodig.” Zijn vrouw Ineke is intussen gewend dat haar wederhelft vroeg uit de veren is. “Voordat de winkels open gaan hebben de planten al water met een beetje kunstmest gehad. Dat is mijn geheim om de planten zo mooi te houden.”

Met het idee vanuit Frankrijk om het dorp de extra naam te geven kwam ook het idee om een Mini-Montmartre te organiseren waarbij de ondernemers van de winkelstraat een steentje bijdragen.

Zo organiseerde Dutch Unique Ceramics een heuse Jeu De Boules baan, bakte de bakker extra veel stokbroden en was een broodje worst een verrassing bij de slager waar kinderen een Franse tekening inleverden. Bij ‘Zon en Gezond’ stond een springkussen en was er popcorn verkrijgbaar.

Ook stonden er diverse kraampjes waar o.a. familie Vermulm nostalgische spulletjes met een frans tintje verkochten. Als decor stond er een franse trekker op de achtergrond.

De eigenaresse van kinderkledingwinkel ‘Ieds’ deelde gratis suikerspinnen uit.

De temperatuur liep deze dag op tot zeker 30 graden op, fijn was het voor kinderen dat zij de mogelijkheid hadden om in de schaduw te tekenen en te verven.


De groenteboer verkocht deze dag extra Brie en Yersto kaas, deze (lactosevrijde) kaas wordt gemaakt van de melk van Jersey koeien. Jersey is een eiland dichtbij de Franse kust. Het is het grootste eiland van de Kanaaleilanden.

Kinderen uit het dorp maakten tekeningen om de sfeer van Frankrijk te benadrukken.


De Hervormde kerk opende deze dag de deuren voor publiek. Hier werden we verrast door schilderijen van Anne Zwemer, die op zeer creatieve wijze bijbelverhalen visualiseert.

Foto’s en tekst: Jacolien Rog

 

 

Advertentie