8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

PvdA/Groenlinks en D66: Jongeren verbonden houden aan Zuidplas


De fracties van D66 en de PvdA/GroenLinks constateren dat de jongeren uit Zuidplas zorgen hebben over de bereikbaarheid van onze dorpen en van Zuidplas in het algemeen. Uit gesprekken die de partijen hebben gevoerd met de jongerenwerkers en de jongerenraad blijkt dat de bereikbaarheid één van de grootste zorgen is onder deze doelgroep. Daarom stellen zij een tiental vragen over dit onderwerp aan het College van B&W:

De nachtelijke bereikbaarheid van Zuidplas

Jongeren hechten veel waarde aan hun sociale netwerk. Deze doelgroep komt graag bij elkaar in een kroeg of café. Onze gemeente kent een aantal mooie kroegen en cafés die dienen als ontmoetingsplek, en waar ook volop gebruik gemaakt van wordt. Onze fracties constateren dat er ook een hele grote groep jongeren is die voor meer aanbod uitwijkt naar steden zoals bijvoorbeeld Rotterdam en Gouda. Voorheen was Zuidplas goed bereikbaar vanuit deze steden – vanwege de BOB bus – echter is deze verbinding sinds de coronacrisis niet meer actief. Andere vormen van openbaar vervoer zijn beperkt: de laatste trein vanuit Rotterdam richting Zuidplas vertrekt om 00:24 en vanuit Gouda is dit 00:41. Jongeren (uit o.a. de jongerenraad) geven aan dat deze tijden niet toereikend zijn, omdat de avond volgens deze doelgroep dan pas net begint. Een alternatief zoals een taxi is enorm prijzig en met de fiets wordt ook niet als wenselijk ervaren door de grote afstand die overbrugd moet worden (vanuit Rotterdam is dit gemiddeld een uur, en vanuit Gouda een minuut of twintig).

1. College, kunt u toelichten of u de nachtelijke bereikbaarheid van Zuidplas toereikend vindt voor jongeren en jongvolwassenen uit onze gemeente? We hebben het hier over de doelgroep die niet over een auto beschikt.

2. Kan het college toelichten welke meerwaarde het heeft om een nachtelijke (publieke) verbinding te hebben tussen Zuidplas en omliggende steden (zoals een nachttrein of BOB bus)?

3. Welke mogelijkheden ziet het college om de nachtelijke bereikbaarheid van Zuidplas te verbeteren?

4. Wat kost het om de BOB bus – die voor de coronacrisis actief was – weer te laten rijden, de huidige bussen langer te laten rijden of de belbus te introduceren?

Nachttrein

Een artikel uit het Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/dordrecht/qbuzz-wil-vanuit-dordrechtmetnachttreinen-naar-rotterdam-en-utrecht~a83c3393/) beschrijft dat er verkennende gesprekken zijn over een nachtelijke QBuzz treinverbinding tussen Dordrecht en Utrecht. Deze ‘mogelijke’ nachttrein komt langs station Nieuwerkerk aan de IJssel en heeft een directe verbinding met Rotterdam en Gouda. D66 en PvdA/GroenLinks zouden graag zien dat deze trein ook stopt op station Nieuwerkerk aan den IJssel.

5. Is het college op de hoogte van deze ontwikkeling?

6. Is het college benaderd door QBuzz of een andere partij of deze nachttrein stopt op station Nieuwerkerk aan den IJssel?

7. Hoe kijkt het college naar een mogelijke nachttrein die stopt in Zuidplas?

8. Is het college bereidt om in gesprek te gaan met QBuzz om de belangen van Zuidplas te behartigen, en duidelijk te maken dat wij de nachttrein graag zien stoppen op station Nieuwerkerk aan den IJssel?

Verbonden dorpen voor kinderen en tieners

Naast de bereikbaarheid van Zuidplas in de regio zien D66 en de PvdA/GL ook obstakels voor de onderlinge bereikbaarheid van onze dorpen. Dit probleem speelt voornamelijk bij de wat jongere doelgroep; kinderen en tieners. Uit een gesprek met de jongerenwerkers bleek dat kinderen en tieners nauwelijks afreizen tussen de verschillende dorpen. Deze doelgroep is voornamelijk verbonden aan het dorp waar zij wonen. De jongerenwerkers erkende dit argument en benoemde dat er bij activiteiten in bijvoorbeeld het BLOK voornamelijk jongeren uit Nieuwerkerk aanwezig zijn, waar zij ook graag jongeren uit overige dorpen verwelkomen.

9. Is het college op de hoogte van het feit dat de afstand tussen dorpen door kinderen en tieners als drempel wordt gezien om deel te nemen aan (georganiseerde) activiteiten in overige dorpen?

10. Welke kansen ziet het college om de spreekwoordelijke en fysieke afstand tussen de dorpen voor kinderen en tieners te verlagen?

Jongerencentrum ‘t Blok in Nieuwerkerk aan den IJssel
Advertentie