8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Waterschap neemt maatregelen vanwege droog en warm weer

Na een regenachtig voorjaar is er sinds mei geen druppel regen gevallen in onze regio. Ook schijnt de zon veel en is het warm. Dit heeft invloed op de stand en de toestand van het water. Doorlopend houdt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) dit in de gaten en we nemen voorzorgsmaatregelen.

Water op peil

Ook nu het droog en warm weer is, zijn de waterstanden in het HHSK werkgebied zoals ze moeten zijn. Om dat zo te houden, neemt het waterschap maatregelen. Bij Lekkerkerk gebruikt men een extra pomp, om water vanuit de polder naar het hogere peilgebied Lekkerkerk te pompen.

Water van Hol­land­sche IJs­sel naar Rotte

In de landen om ons heen is het ook droog weer. Daardoor neemt de aanvoer van zoetwater van de grote rivieren Nieuwe Maas, Hollandsche IJssel en Lek langzaam af. Dit betekent dat het waterschap in Rotterdam beperkt voldoende zoetwater vanuit de Nieuwe Maas kan inlaten. Daarom laat het HHSK vanaf begin juni water in via de Hollandsche IJssel. Vanuit de Hollandsche IJssel voeren we het water via de Ringvaart naar de Rotte. Het water pompt men op de Rotte met gemaal Leemhuis-Stout bij Oud-Verlaat, vlakbij de Zevenhuizerplas.

Op deze manier houdt het hoogheemraadschap alle wateren in haar gebied op peil. De wateren, kades en dijken worden doorlopend in de gaten gehouden . Daarbij monitort het waterschap op bijzonderheden die kunnen optreden bij droog of warm weer, zoals vissterfte, blauwalg, of scheuren en verzakkingen bij dijken. Vorig jaar liep het water uit de Ringvaart bij Nieuwerkerk aan den IJssel bij een soortgelijke actie en moest er met spoed slamdammen neergelegd.

Augustus 2022: Klei langs de Ringvaart na verhogen waterpeil
Advertentie