8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Van der Loo/Groenewold op dreef in Italië

Tijdens zijn eerste buitenlandse optreden van dit jaar heeft ZVH speler Sam van der Loo met zijn partner Quinten Groenewold een mooie vijfde plaats behaald in het Future beachvolleybaltoernooi van Lecce (ITA).

De Future toernooien zijn momenteel zeer sterk bezet. Alle internationale topteams zijn namelijk bezig punten te verzamelen voor de Olympische ranking, die van belang is om volgend jaar te mogen deelnemen aan de Spelen in Parijs. Er kan echter slechts een beperkt aantal teams deelnemen aan de toernooien van het eerste (Elite-16) en tweede internationale niveau (Challenger). Daarom schrijven teams die vorig jaar nog op Challenger niveau zouden spelen zich nu ook in voor toernooien van het derde niveau (Future) en is de concurrentie daar dus aanmerkelijk toegenomen.

Kwalificatie

In de afgelopen twee seizoenen zou hun huidige positie op de wereldranglijst nog voldoende zijn geweest om op Future niveau rechtstreeks te worden toegelaten tot het hoofdtoernooi. Maar nu moesten Van der Loo en Groenewold eerst twee ronden in het kwalificatietoernooi zien te overleven. Dat lukte met twee zwaarbevochten overwinningen: eerst tegen hun Duitse leeftijdgenoten Held/Rietschel (23-21, 22-20) en daarna tegen de ervaren Litouwers Stasevicius/Rumsevicius (14-21, 21-19, 15-13).

Hoofdtoernooi

In het hoofdtoernooi ging de eerste partij vervolgens verloren. Tegen de Argentijnen Amieva/Aveiro, die in het vorige seizoen maar liefst drie Future toernooien op hun naam hadden geschreven, kwamen ze er met 16-21 12-21 niet aan te pas. Daarna volgden echter sterke overwinningen op de Italianen Marchetto/Windisch (21-16 22-20) en de Oostenrijkers Huber (vorig jaar nog 17e op het WK) en Friedl (21-19 24-22).

Eindstation

De kwartfinale bleek uiteindelijk het eindstation, want daarin waren de als eerste geplaatste Italianen Benzi/Bonifazi, die uiteindelijk het toernooi zouden winnen, met 17-21 11-21 te sterk. Het eindresultaat werd daarmee een vijfde plaats in een zeer sterk bezet toernooi. Door dit resultaat stijgen Van der Loo en Groenewold een aantal posities op de wereldranglijst, waardoor directe plaatsing voor de aankomende Future toernooien weer een stukje dichterbij gekomen i

Advertentie