8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Negatief zwemadvies Zevenhuizerplas Strand Noordwestzijde Oud Verlaat

De omgevingsdienst Midden Holland heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor de Zevenhuizerplas bij het strand aan de noordwestzijde bij Oud Verlaat. Op de website https://www.zwemwater.nl/ staat dat het zwemmen wordt ontraden vanwege zwemmersjeuk.

Trichobilharzia, de larven van een wormsoort die bij eenden voorkomt, kunnen een klein stukje in de menselijke huid binnen dringen. Dit veroorzaakt een allergische reactie bij de mens. Wanneer een mens voor de eerste keer besmet wordt met Trichobilharzia treedt na 10 tot 30 minuten jeuk op, die meestal snel weer overgaat. Er verschijnen wat rode plekjes op de huid, op de plaats waar de larfjes binnen gedrongen zijn. Eén à twee weken later ontstaan er kleine, jeukende rode bultjes op diezelfde plaats. Dat is een reactie van de huid op de larfjes die in de huid dood gaan. De eerste keer kan de besmetting vrijwel ongemerkt voorbij gaan. 

Wanneer de mens later opnieuw besmet wordt zullen de symptomen veel heftiger zijn. Door de huidreactie zullen de larfjes eerder gedood worden, maar de reactie kan gepaard gaan met heftige jeuk en rode vlekken die bultjes worden. De aandoening gaat binnen ongeveer een week vanzelf over en hoeft niet behandeld te worden (tenzij er door het krabben  huidontstekingen zijn ontstaan).

Aan de andere kant van de Zevenhuizerplas in Rotterdam Nesselande is er geen last van Zwemmersjeuk en is er een positief zwemadvies.

Advertentie