8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Brandweer herdenkt

Op 17 juni om 13.00 uur vindt jaarlijks de nationale herdenking plaats van brandweermensen die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens het uitvoeren van hun vak. De brandweer staat dan stil bij de moed en daadkracht van hun collega’s die het leven lieten. Het blijkt steeds weer dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Ook op de directe omgeving heeft dit invloed.

Daarvoor voert de brandweer een ereteken uit dat bestaat uit het sproeien van 2 bogen water. In de regio Hollands Midden wordt dit ereteken uitgevoerd door de brandweer Warmond bij de Buitenplaats Oostergeest.

Nationale brandweerherdenking 

Het is al voor de 12e keer dat brandweer Nederland de nationale brandweerherdenking bij het brandweermonument in Schaarsbergen organiseert. Nabestaanden, brandweercollega’s en andere betrokkenen ontvangen hiervoor een uitnodiging.  

Daarnaast is de herdenking dit jaar ook weer te volgen via een live-uitzending vanaf 12.00 uur tot even na 13 uur. De live-uitzending is te volgen op de website via deze link: brandweermonument. 

Het Nationaal Brandweermonument

Het Nationaal Brandweermonument is opgericht ter nagedachtenis aan de brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden hun leven hebben gegeven in dienst van de samenleving. Tegelijkertijd heeft het monument ook een functie om respect en waardering te tonen voor het brandweer vak. Het Nationaal Brandweermonument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s. Het monument is van en voor alle brandweermensen in Nederland.

Programma brandweerherdenking Hollands Midden 2023

12:15 – 12:30     Ontvangst bij Buitenplaats Oostergeest

12:55                   Toelichting op ereteken door ploegchef Rob van Duijn

13:00                   Uitvoering Ereteken

13:05                   Toespraak Tjeerd Neumann, Directeur Brandweerzorg

13:10                   Toespraak Burgemeester Breuer (onder voorbehoud)

13:15                   Einde ceremonie

13:20                   Gelegenheid tot maken van foto’s van de mensen van Brandweer Warmond in de nieuwe Kaki-bluspakken

Locatie:  De Buitenplaats, Laan van Oostergeest 1, 2361 GA Warmond. De auto’s kunnen op de parkeerplaats bij de school naast het weiland geparkeerd worden

Advertentie