8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Vochtige doekjes oorzaak defect rioolgemaal Moordrecht

Volgens de gemeente Zuidplas blijkt dat de storing aan het rioolgemaal aan de Schuddebeurslaan in Moordrecht op 18 juni veroorzaakt door vochtige doekjes (denk hierbij aan make-up-, luier- en schoonmaakdoekjes) en mogelijk luiers en maandverband.

Pas in de nacht kon de gemeente het probleem in een vastgelopen pomp in de nieuwbouwwijk De Brinkhorst verhelpen en daalde het niveau van het rioolwater. De gemeente had inmiddels al opgeroepen om geen gebruik te maken van douche of toilet.

Het is een terugkerend probleem in Zuidplas. Sinds februari 2023 heeft hierdoor dit specifieke gemaal in Moordrecht al 6 keer in storing gestaan. De afgelopen 3 jaar is dat inmiddels 20 keer gebeurd.

Bij veel vochtige doekjes staat op de verpakking dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn en doorgespoeld kunnen worden. Maar daar zijn de waterschappen in Nederland het niet mee eens. De doekjes kunnen misschien wel biologisch afbreekbaar zijn, maar dat duurt wel een week of langer. Dan zijn deze doekjes allang bij de rioolwaterzuivering, waar ze samen gaan klonten en verstoppingen kunnen veroorzaken.

De gemeente Zuidplas doet nogmaals een oproep aan de inwoners: “Maak van het riool geen afvalbak en gooi vochtige doekjes, luiers en maandverband na gebruik bij het restafval”.
Meer weten over wat je wel en niet moet doen?
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/door-de-gootsteen-of-in-de-wc/

Foto van de volgeraakte pomp van het gemaal Moordrecht
Advertentie