Slechts één keer in haar geschiedenis leverde Dunea meer drinkwater dan afgelopen zondag. Maar liefst 263 miljoen liter fris en betrouwbaar drinkwater stroomde vanuit productielocaties Katwijk, Scheveningen en Monster naar ruim 660.000 aansluitingen. Conclusie Dunea: De omstandigheden waren ernaar, maar op bewust en duurzaam watergebruik is ook nog veel winst te behalen.
Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea maakt een meerjaren-voorspelling van de vraag naar kraanwater op basis van gemiddeld watergebruik per persoon, bevolkingsgroei en verdeling over de maanden. Daarnaast wordt nog een dag-tot-dag vraagvoorspelling gemaakt. “De jaarlijkse verbruikspiek zit bijna altijd in juni,” vertelt Dennis Gardien, analist distributie. “Het is dan vlak voor de zomervakantie, dus veel mensen zijn thuis. Als de temperaturen dan hoog zijn en regen blijft lang uit, schiet het watergebruik omhoog.”
Trendbreuk?
Gardien: “Wij denken dat een nieuwe douchegewoonte daarin een rol speelt. De gestegen gasprijs heeft doen inzien dat douchen ook best korter kan en onze campagne #douche1liedje is ook goed ontvangen. Een mooie ontwikkeling, want dit helpt ons om de groeiende vraag naar drinkwater bij te houden.”
Dunea moet steeds meer drinkwater produceren omdat de bevolking in deze regio snel groeit en het weer steeds grilliger wordt door klimaatverandering: er valt veel regen ineens en achter elkaar, zoals dit voorjaar en daarna kan het weer lang droog blijven, zoals nu. Het vraagt aanpassing van Rijk, provincie, waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeenten en inwoners.
Maar de piek van afgelopen zondag komt niet door een plotselinge piek in verhuizingen of opgeleverde woningen, weet Gardien: “We zien duidelijke verschillen per regio en het watergebruik nam vooral in de avond toe. Dan weten we de oorzaak: mensen waren massaal de tuin aan het sproeien. En hoe meer grote tuinen, hoe groter de afwijking van de voorspelling. Zo werd in Den Haag 5% meer kraanwater gebruikt dan voorspeld en in Wassenaar 35%.”
Regenwater sparen
Mogelijk was de waterton afgelopen zondag inmiddels leeg, maar er kan waarschijnlijk nog wel meer worden gedaan om water vast te houden. Sommige gemeenten hebben een Hemelwaterverordening die bij nieuwbouw of grootschalige renovatie voorschrijft hoeveel regenwater op het eigen perceel moet kunnen worden opgevangen. Dit is bedacht om het riool niet te belasten met relatief schoon water. Maar wat op het dak valt kun je natuurlijk prima aan de planten geven als het lang droog is. De tuin heeft immers geen hogere waterkwaliteit nodig.
Zwemwater filteren
Naast de tuin sproeien zijn er ongetwijfeld ook veel badjes gevuld. Hierover adviseert Dunea onder meer om het water te filteren met een pomp en het bad af te dekken als het niet wordt gebruikt. Zo stel je de noodzaak om te verversen zo lang mogelijk uit. Bekijk alle tips voor bewust en duurzaam watergebruik op www.dunea.nl/waterbewust . Dunea verzorgt het drinkwater in Moerkapelle, Nesselande, Nieuerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen.