8.5 C
New York
dinsdag 30 april 2024

Oasen eerste Nederlandse volstroom drinkwaterzuivering in gebruik op basis van reverse osmosis

Op donderdag 22 juni gaat voor drinkwaterbedrijf Oasen in de boeken als een historisch moment. Op deze dag namen wij de eerste drinkwaterzuivering officieel in gebruik die al het opgepompte oevergrondwater op basis van de reverse osmosis (RO) techniek gaat zuiveren tot helder en betrouwbaar drinkwater.

Deze zogenaamde membraanzuivering, waarbij het eindproduct 100 procent drinkwater oplevert, is een primeur in Nederland. Oasen zet in op deze techniek om de hoge drinkwaterkwaliteit voor de toekomst te garanderen. Ter ere van deze primeur en de 140ste verjaardag van Oasen, organiseerde het drinkwaterbedrijf een symposium waar we met ruim 50 deskundigen nadachten over de toekomst van het Groene Hart. Mevrouw Jeannette Baljeu (gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland), meneer Goos den Hartog (heemraad en loco-dijkgraaf van Waterschap Rivierenland) en meneer Walter van der Meer (directeur van drinkwaterbedrijf Oasen) verrichten de officiële openingshandeling.

Historisch moment voor 140-jarig Oasen: eerste Nederlandse volstroom drinkwaterzuivering in gebruik op basis van reverse osmosis
Gepubliceerd: 6 uur geleden
Donderdag 22 juni gaat voor drinkwaterbedrijf Oasen in de boeken als een historisch moment.
SNEL NAAR
Gezamenlijke opgave
Het beste drinkwater voor onze klanten
Puur water in één stap
Waarom deze nieuwe techniek?
Op deze dag namen wij de eerste drinkwaterzuivering officieel in gebruik die al het opgepompte oevergrondwater op basis van de reverse osmosis (RO) techniek gaat zuiveren tot helder en betrouwbaar drinkwater. Deze zogenaamde membraanzuivering, waarbij het eindproduct 100 procent drinkwater oplevert, is een primeur in Nederland. Oasen zet in op deze techniek om de hoge drinkwaterkwaliteit voor de toekomst te garanderen.

Gezamenlijke opgave

Ter ere van deze primeur en de 140ste verjaardag van Oasen, organiseerden we een symposium. Ruim 50 deskundigen dachten op donderdagmiddag 22 juni samen na over de toekomst van het Groene Hart. De deskundigen spraken over de onlosmakelijke rol die water speelt bij de grote opgaven voor komende jaren. Hoe gaan we het watersysteem van de toekomst vormgeven? Over een ding bleken de bezoekers het eens: het water dat gebruikt wordt om drinkwater van te maken, moet beter beschermd worden. De gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland, mevrouw Jeannette Baljeu: “Voldoende drinkwater van goede kwaliteit, nu en in de toekomst, is een opgave waar we met zijn allen voor staan.” Ook Waterschap Rivierenland gaf hun visie voor 2050 op het watersysteem in de Alblasserwaard. Heemraad en loco-dijkgraaf Goos den Hartog lichtte toe dat deze visie een historische wijziging betekent in het huidige watersysteem.

Het beste drinkwater voor de Oasen klanten

Oasen werkt aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met deze duurzame en innovatieve zuiveringstechniek. Walter van der Meer, directeur van Oasen: “140 jaar geleden stroomde er voor het eerst schoon water via een waterleiding naar Gouda. De oprichters droomden in die tijd van schoon drinkwater in de regio. De droom van toen maken we vandaag de dag nog steeds waar. Hoe anders de wereld van drinkwater nu is, een ding is voor Oasen hetzelfde gebleven. Volksgezondheid staat op één. Schoon en gezond drinkwater voor iedereen. Dat was toen en dat is nu. Daarvoor moeten we als drinkwaterbedrijf blijven bouwen, letterlijk en figuurlijk. De wereld verandert snel en dat vraagt om een verandering van ons. Een andere manier van werken als antwoord op de grote uitdagingen waar we voor staan. Een van die antwoorden vinden we hier in Nieuw-Lekkerland. Na meer dan tien jaar onderzoek en bouwen, staat hier onze toekomstbestendige zuivering. Dit is waar wij 24 uur per dag hard aan werken: zorgdragen voor het beste drinkwater voor onze klanten.” Oasen levert drinkwater aan de inwoners en bedrijven in Moordrecht, Gouda en Waddinxveen.

Advertentie