8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Planning projecten nog onzeker door financiële toekomst Zuidplas

De planning van de projecten, met name op beheer van openbare ruimte, is onzeker door de financiële toekomst van de gemeente Zuidplas. Dat was de boodschap tijdens het persgesprek tussen het college van B&W en de lokale pers. Deze en andere ruimtelijke projecten zijn samengevat in de PRO – het Perspectief Ruimtelijke Opgaven.

Vooralsnog is er weinig in de planning geschoven maar zijn er geen nieuwe plannen bijgekomen. Wethouder Schuurman heeft wel zijn zorgen want in de markt is vraaguitval door de hogere rente maar verwacht dat er genoeg kan worden gebouwd en dat herstel spoedig is door het tekort aan woningen. Een van de nieuwe projecten is woningbouw in Moerkapelle Zuid. Schuurman benadrukt de inzet voor de 28% sociale woningbouw die afgesproken is in de woonvisie. Met de 30% die nu worden gebouwd bij de nieuwe plannen moet dit gehaald gaan worden.

Tijdens het persgesprek was wethouder de Haas opgetogen over de manier waarop Zuidplas deelneemt met cofinanciering van het restveengebied met hierin de verandering van de bedrijfsvoering van melkveehouders. Dit is onderdeel van het Opgaveplan Landschappelijk Zuidplas waarbij een Ringvaartpark onderdeel van is.

Maar de grootste aandacht was toch voor wethouder Zijlstra met zijn IBOR (integraal beheer openbare ruimte) planning. Daar waren kleine verschuivingen tot nu toe en er zijn geen nieuwe plannen aan toegevoegd. Volgens Zijlstra is de enorme kostenstijging van materiaal en arbeid een bedreiging voor het op tijd kunnen uitvoeren van projecten. Hij noemde de kostenstijging van 50 tot 70% van bijvoorbeeld asfalt een probleem. Via het gebundeld aanbesteden hoopt Zijlstra wel geld te besparen net als projecten van weg en aanleg glasvezel te koppelen. Met de bezuinigingen die op komst zijn, verwacht hij dat projecten gefaseerd gaan worden. Dit vraagt voorbereiding en kan daarom niet meer in de PRO meegenomen worden. Hij benadrukt dat het laatste woord aan de gemeenteraad is over de PRO.

In het PRO staat een ontwikkeling van het IJsselpark op het schema. Zijlstra legt wel uit dat het nog onderzocht wordt als mogelijke onderzoek locatie voor nieuwe scholen. Het park moet volgens hem sowieso opgeknapt worden.

Op de vraag van collega Poot van Zuidplas online over het afvalbrengstation blijkt dat dit project even in de koelkast staat. Wethouder Zijlstra wil eerst kijken wat het effect is op de komst van het Vijfde Dorp alvorens te kiezen. Eerder waren er twee locaties onderzocht (huidige station in Nieuwerkerk of in Zevenhuizen bij Knibbelweg-Oost).

De gemeenteraad behandeld de PRO op 4 juli a.s. tijdens de laatste raadvergadering voor het zomerreces.

Advertentie