8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Openluchtconcert in Moordrecht ontdekt

Op vakantie zijn het juist de kleine onverwachte ontdekkingen, die je je jaren later nog herinnert. Dat je in Zuid-Frankrijk per ongeluk een steegje inloopt, op een idyllisch pleintje uitkomt, en naast de inwoners aan kan schuiven. Een bandje maakte de sfeer compleet. 

Zo luid en groot, en nog niet ontdekt

Dat gevoel kreeg ik toen ik vorig jaar voor het eerst verslag mocht doen van een openluchtconcert bij de dorpskerk in Moordrecht. Ik wist dat het was. Verborgen was het niet. En toch was mijn reactie na afloop: ‘hoe kan het, dat iets dat zo luid en zo groot is, nog niet ontdekt is’. Dit is precies waarvoor je op vakantie eerder stopt met eten, om er bij te kunnen zijn. Het zomerse vakantiegevoel.

Zomerse geluiden

We zaten met een klein groepje voor de ingang van de kerk. Daar speelde Boudewijn Zwart. Op zijn eigen open, vrolijke wijze nam hij het publiek mee in de muziek. Die muziek is een combinatie van hem op de synthesizer beneden en het carillon. Op een tv-scherm was Midori Conneman bovenin de toren te zien, die geheel synchroon de toetsen van het carillon aan slaat. En om het gevoel compleet te maken, hoor je tussen de muziek door, de zomerse geluiden van langsrijdende scooters en lachende mensen. Bij het laatste concert maakte een saxofonist bovenop de kerktoren de mediterrane sfeer helemaal compleet.

Burgemeester

Het was die laatste keer, dat ook burgemeester Han Weber aanschoof op de rij met klapstoeltjes vlak naast me. Glunderend van deze verrassing sprak hij me aan. Het moet iets geweest zijn van “wat mooi en wat fantastisch dat dit in één van onze dorpen georganiseerd wordt”. En voor iedereen die wel eens stiekem mee heeft willen kijken op de telefoon van de burgemeester, in het bijgevoegde filmpje – helemaal op het einde – kan dat.

Motörhead

Misschien is het juist dat hele kleinschalige, dat mij het gevoel van dat Franse pleintje gaf. Het laatste dat je wilt, is dan dat dat pleintje in een vakantiegids terecht komt. Het liefst wil je de enige toerist blijven. En toch gun ik u om dit zomerse tafereel bij de Moordrechtse dorpskerk ook te ontdekken. Vanavond, 1 juli, is de eerst keer. En als u denkt dat torenmuziek wat klassiek is, via de link van Torenmuziek Moordrecht kunt het optreden zien van de beiaardier die eind augustus in de dorpskerk langskomt. Dat optreden met, onder andere, Ace of Spades van Motörhead, trekt weer totaal andere registers open.

Van de redactie

Advertentie