8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Workshopsreeks zoeken en schrijven over je Caribische en Surinaamse roots

Dit najaar organiseert het Streekarchief Midden-Holland een workshopreeks over zoeken en schrijven over je Caribische en Surinaamse roots. Deze reeks maakt deel uit van het herdenkingsjaar slavernijverleden en is specifiek bedoeld voor personen met Caribische en Surinaamse roots die onderzoek willen doen naar het slavernijverleden van de familie.

Sporen

Veel Nederlanders met Caribische en Surinaamse roots hebben voorouders die het slachtoffer zijn geworden van slavernij. Dit verleden laat diepe sporen na, ook in de familiegeschiedenis. Het onderzoeken van de familiegeschiedenis kan hierdoor een hoop emoties oproepen.

Onderzoek

De mogelijkheden tot onderzoek zijn de laatste jaren toegenomen door het digitaliseren van allerlei overheidsbronnen. Denk hierbij aan slavenregisters, vrijverklaringen, volkstellingen en de burgerlijke stand. Soms zijn de schriftelijke bronnen niet toereikend; familieverhalen en mondelinge overleveringen zijn daarom evenzo belangrijk om mee te nemen.

Schrijven

Als je onderzoek doet, is het goed om meteen te beginnen met schrijven. Ook al ben je nog niet klaar met je onderzoek of kon je niet alle antwoorden op je vragen vinden. Schrijven is zowel een ordenend als een creatief en reflectief proces.

Docenten

Deze reeks bestaat uit drie workshops. In de eerste workshop zoek je onder begeleiding van Martine Zoeteman van het CBG-Centrum voor familiegeschiedenis in online bronnen die voor jou van belang kunnen zijn. De daaropvolgende twee schrijfworkshops staan onder leiding van Roline Redmond, auteur van het bekroonde boek De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied.

Zoeken en schrijven over je Caribische en Surinaamse roots Workshopreeks bij Streekarchief Midden-Holland Zaterdag 30 september, 7 en 14 oktober van 14:00 tot 16:00 uur in de Chocoladefabriek Aanmelden: mail naar educatie@samh.nl met uw naam, adres en in het kort iets over de familie(s) die u wilt onderzoeken Deze reeks maakt deel uit van het herdenkingsjaar slavernijverleden en is specifiek bedoeld voor personen met Caribische en Surinaamse roots die onderzoek willen doen naar het slavernijverleden van de famili

Advertentie