8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Blauwalg terug in Willem-Alexanderbaan Zevenhuizen

De Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) heeft op zwemwater.nl wederom een waarschuwing gegeven voor blauwalg in de Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen. Deze waarschuwing is kort na het intrekken van de vorige waarschuwing in het gebied. In hoeverre de blauwalg voorkomt in de rest van de Eendgragspolder is niet bekend, alleen de roeibaan wordt gecontroleerd.

Eerder al dit zwemseizoen goldt voor baan 9, de enige baan waar gezwommen mag worden, al een negatief zwemadvies in verband met zwemmersjeuk en later een waarschuwing voor blauwalg. De ODHM, belast met controle van zwemwater in de provincie Zuid-Holland, omschrijft de gevolgen van de waarschuwing alsvolgt : ‘Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. U mag er wel zwemmen, u moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei)‘.

Op de website van Rijkswaterstaat wordt blauwalg uitgelegd : ‘Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Overmatige groei van blauwalg is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken. Vooral kleine kinderen zijn kwetsbaar en stoppen onbewust dingen (ook blauwalgen) in hun mond‘.

Niet alleen in de roeibaan maar ook het zwemstrand van de Bleiswijkse Zoom en de Kralingseplas in Rotterdam heeft een blauwalg waarschuwing. De Zevenhuizerplas aan de Oud-Verlaat als aan de Nesselande kant, staat op de website als goed zwemwater, hier is al 10 jaar geen blauwalg geconstateerd, wel was er in het vroege seizoen Zwemmersjeuk maar die waarschuwing is al ingetrokken.

Advertentie