8.5 C
New York
maandag 6 mei 2024

Indonesisch meisje met kinderkanker aan de basis van 25 jaar hulp in Nieuwerkerk

Dit jaar bestaat de stichting Zuidplas Helpt vijfentwintig jaar. De stichting helpt inwoners die het financieel zwaar hebben. Wie jarig is trakteert. Ook het gezin, waarmee het zevenentwintig jaar geleden begon, kreeg een taart.

“Als wethouder kan ik niet helpen”

De Nieuwerkerkse wethouder Chris Nebelstein kreeg zeventwintig jaar geleden een bijzonder bezoek. Een Indonesisch gezin vroeg hem om hulp om rond te komen. Kort daarvoor waren ze in Nederland aangekomen om hun zevenjarige dochter met kinderkanker te laten behandelen in het AMC. Via bekenden waren ze in Nieuwerkerk komen wonen. Als wethouder kon Nebelstein het gezin niet helpen, maar als Nieuwerkerker wilde hij het daar niet bij laten.  

Crowdfunding

“Chris vond dat je die mensen niet in de kou kon laten staan. Hij vroeg hulp bij politici uit verschillende politieke partijen. Ook mij vroeg hij mee te denken”. Jos Kroon was destijds PvdA-raadslid. Samen bedachten ze manieren om bij inwoners en bedrijven geld op te halen. “We waren fervente fietsers en daarom organiseerden we een fietssponsortocht”.  Het was wat je nu crowdfunding zou kunnen noemen. En het maatschappelijk gevoel van Nebelstein klopte. Hij was niet de enige inwoner die wilde helpen. Er werd veel geld opgehaald.

Geld over

Het gezin kon geholpen worden, maar er bleven nog veel centen over. Het algemeen gevoel was dat er meer gezinnen zijn die buiten de hokjes vallen en geen hulp kunnen krijgen. Met dat idee ging in 1998  ‘Nieuwerkerkers helpen Nieuwerkerkers” van start. Na de fusie van gemeenten in 2010 is dat omgedoopt tot ‘Zuidplas helpt’. Zij helpen als andere deuren gesloten zijn of hulp te langzaam op gang komt. Voorbeelden zijn het voorkomen van een afsluiting van gas en licht, een bed of een fiets. Het is altijd maatwerk en er is altijd persoonlijk contact. “We willen weten of er ook achterliggende ellende is”.

Voedselbank stopt

Naast het financieel bijspringen, is Zuidplas Helpt ook uitgiftepunt in Nieuwerkerk geworden voor de voedselbank Rotterdam. Die voedselbank gaat het anders organiseren en stopt daarom aan het eind van het jaar. Om toch voedselpakketten voor Zuidplas te kunnen houden, is Zuidplas Helpt aan het kijken hoe ze zelf iets kunnen organiseren. Dat is een lastige opgave. Want waar haal je bijvoorbeeld al het voedsel vandaan? En er zijn veel vrijwilligers voor nodig. Alle inwoners, die een handje willen helpen of ideeën hebben, zijn van harte welkom.

Taart

Maar Zuidplas Helpt kijkt nu eerst trots terug op wat er in die vijfentwintig jaar bereikt is. Dat vierden ze met taart voor degenen die zij nu helpen. Maar ook voor het gezin waarmee het allemaal begon. Dat gezin woont nog steeds in Nieuwerkerk. Joost van Iperen van Zuidplas Helpt bracht de taart. “Het gaat goed met dat toen zevenjarige meisje dat nu al weer vierendertig is. Haar moeder vertelde dat ze al zeventwintig jaar leven met een wonder”. Haar dochter is helemaal hersteld en afgestudeerd. “Schitterend toch dat die ontmoeting zeventwintig jaar geleden tot zoveel moois geleid heeft”.

Advertentie