8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Halfjaarcijfers politie : Minder misdrijven Zuidplas maar 19% meer in Waddinxveen

In het eerste half jaar van 2023 zijn er in de gemeente Zuidplas minder misdrijven geregistreerd dan in diezelfde periode het jaar ervoor. In Waddinxveen is het aantal misdrijven in het eerste half jaar juist gestegen. Dat is op te maken in de cijfers van de politie die op hun eigen dataportaal bekend zijn gemaakt.

In het eerste halfjaar bleek in Zuidplas dat het aantal aangiften in januari hoger te liggen maar de andere maanden bleef het lager dan in 2022, in totaal waren er 30 minder misdrijven (-4%) in Zuidplas dan in het jaar ervoor. Waddinxveen laat een omgekeerd beeld zien, daar is het aantal misdrijven in het Gouwedorp maar liefst met 19% gestegen ten opzichte van 2022. Van januari tot en met juni zijn er 543 misdrijven vastgelegd.

Zuidplas kende de meeste criminaliteit in Nieuwerkerk aan den IJssel, het grootste dorp van de gemeente. 55% van alle criminaliteit vond hier plaats. Moordrecht en Zevenhuizen gaan gelijk op en het veiligst is het in Moerkapelle.

Vermogensdelicten en horizontale fraude springen er uit

In Zuidplas zijn de meest voorkomende feiten de Vermogensdelicten (Overige diefstallen, heling, chantage, horizontale fraude (fraude door bv nepbankmedewerkers) en vernielingen. In Waddinxveen is horizontale fraude het meest voorkomend gevolgd voor diefstal uit voertuigen en vernielingen.

In het eerste half jaar werd er in Zuidplas 17x ingebroken, in Waddinxveen 13x. In Zuidplas werden 9 motorvoertuigen gestolen tegen 5 in Waddinxveen. Daar werden dan wel 39 brom-, snor-, fietsen gestolen in het Gouwedorp tegen 34 in Zuidplas. Zowel in Waddinxveen als in Nieuwerkerk aan den IJssel werd iemand op straat beroofd, een misdrijf waarbij slachtoffers vaak enorm geraakt worden in hun gevoel van veiligheid.

Zowel Zuidplas als Waddinxveen hebben diverse feiten geregistreerd staan, die worden veroorzaakt door weggebruikers op de snelweg zoals aanrijdingen met letsel of door rijden onder invloed van drugs en/of alcohol.

Reactietijd Zuidplas onder norm maar beter, Waddinxveen haalt norm gedeeltelijk

De reactietijd van maximaal 15 minuten bij zogenaamde Prio 1(hoogste spoed) meldingen blijft voor Zuidplas onder de norm. Deze normoverschrijding is tevens terug te zien voor de hele politieregio Den Haag, waar Zuidplas en Waddinxveen onder vallen. In Waddinxveen, waar het politiebureau zit voor team Waddinxveen-Zuidplas, is in het eerste half jaar 3 maal wel de norm gehaald, iets wat voorheen zelden werd gehaald. In Zuidplas is ten opzichte van eerdere periode, het percentage op tijd binnen 15 minuten zijn, verbeterd ten opzichte van eerdere maanden. De norm van 90% binnen 15 minuten is al heel lang niet gehaald voor Zuidplas en dat was al het geval toen Nieuwerkerk wel een politiebureau had in het verleden.

Oorzaken zijn het grote landelijke gebied van Zuidplas en soms het vergeten van de melding ‘ter plaatse’ bij een spoedmelding. Daarnaast worden de prestaties van de politie Rotterdam-Rijnmond, die vaak bijspringen in Nieuwerkerk of Zevenhuizen, niet verwerkt in de cijfers. De meldkamer van Den Haag kan via het systeem altijd zien of er een wagen van Rotterdam in de buurt is en kan die dan ook inzetten.

Iets meer overlastmeldingen Waddinxveen

In Waddinxveen zijn de overlastmeldingen iets gestegen in dit eerste half jaar ten opzichte van 2022, er waren 49 meldingen meer. De helft van de meldingen ging over verwarde personen gevolgd door 75 overlast door jeugd. In Zuidplas waren er 333 meldingen van overlast in het eerste halfjaar waarvan een derde van overlast door verwarde personen en 82 meldingen van overlast door jeugd.

Advertentie