8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Sam van der Loo Nederlands kampioen beachvolleybal

In Scheveningen is Sam van der Loo Nederlands kampioen beachvolleybal geworden. Aan de zijde van drievoudig Nederlands kampioen Steven van de Velde (2015, 2018, 2022) behaalde de jonge Boskoper (21), die in 2019 al een keer Nederlands jeugdkampioen was, voor de eerste keer het NK-podium bij de mannen.

De weg naar de finaledag verliep soepel. De eerste poulewedstrijd tegen de jonge talenten Koch/Zijl werd eenvoudig gewonnen met setstanden 21-8 en 21-6. De tweede poulewedstrijd tegen het ervaren duo Haanappel/Gras ging vervolgens ook soepel van start (21-11), maar daarna volgde een wake-up call om er niet al te gemakkelijk over te gaan denken (18-21). In de derde set waren Van de Velde en Van der Loo vervolgens weer prima bij de les (15-6). Die lijn werd doorgetrokken in de kwartfinale tegen Mika Prins en Ricardo Hofman, die er met 21-12 en 21-13 niet aan te pas kwamen. Daarmee was de zaterdag gespeeld, op naar de laatste vier op zondag.

In de halve finale gaven Mick Toet en Thijmen Heemskerk flink tegengas, maar met setstanden 21-16 en 21-19 stelden Van der Loo en Van de Velde het ticket naar de finale veilig. Daarin waren Thijs Nijeboer en regerend kampioen Mart van Werkhoven de tegenstanders. In het goed gevulde beachstadion wakkerde de wind intussen flink aan en dit maakte de balvlucht tamelijk onvoorspelbaar. Nijeboer en Van Werkhoven gingen hier iets beter mee om en hadden bijna de gehele eerste set een kleine voorsprong, maar toen Van de Velde op 16-16 aan service kwam aan de gunstige tegenwindzijde van het veld, was het in een vloek en een zucht 21-16. Nijeboer had hiervan geleerd en begon de tweede set vanaf dezelfde zijde met serveren. En hoe! In een mum van tijd keken Van der Loo en Van de Velde tegen een hopeloos lijkende 0-9 achterstand aan. Zij legden zich echter nog niet neer bij setverlies en begonnen met uitstekend geconcentreerd spel punt voor punt te werken aan een sensatie. En jawel, op 15-15 was de inhaalrace voltooid. Even uitblazen was er echter niet bij, want opnieuw namen Nijeboer en Van Werkhoven een voorsprong: 15-18. En opnieuw toonden Van der Loo en Van de Velde enorme veerkracht door in één keer door te stoten naar 20-18. Nijeboer bracht de stand vervolgens nog op 19-20, maar daarna was het Sam van der Loo die via een prachtige aanval het winnende punt binnensloeg: 21-19.

Van der Loo neemt nu een week vakantie en zal vervolgens met zijn vaste partner Quinten Groenewold (die op dit NK ontbrak wegens deelname aan het jeugd-EK in Roemenië) nog een King of the Court toernooi in Tilburg en twee internationale toernooien in Tsjechië en Italië spelen.

De Boskopers Jasper de Jong (met partner Elwin Oskam) en Eric-Jan Rothfusz (met Jeroen van Zwieten) wisten zich ook bij de laatste 16 teams te plaatsen. Rothfusz moest na een ruime en een zeer nipte nederlaag in de poulefase genoegen nemen met een dertiende plaats. De Jong overleefde de poulefase wel, maar sneuvelde daarna in de tussenronde. Daarmee bereikte hij een negende plaats in de eindrangschikking.

Advertentie