8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Zuidplas gaat gronden onteigenen voor Knibbelweg-Oost in Zevenhuizen

De gemeente Zuidplas gaat 4,75 hectare gronden onteigenen voor het uitvoeren van het bestemmingsplan Knibbelweg-Oost in Zevenhuizen. Daarover zal de raadscomissie Ruimtelijke Plannen op 21 augustus over in debat gaan. Het college van B&W laat weten dat een tweetal eigenaren niet akkoord is gegaan met het geboden bedrag.

In het raadsvoorstel is terug te lezen dat de gemeente volgens een taxatie een bod heeft gedaan welke volgens Zuidplas normaal in de markt is. Echter zijn de beide eigenaren, volgens de gemeente, teruggekomen met een tegenbiedingen die ver buiten de “bandbreedte” liggen van wat de gemeente kan en mag bieden. Het college van B&W laat weten dat men niet te veel bieden mag bieden (reële waarde) want de Grondkamer controleert hierop.

Voor het gebied is het bestemmingsplan Knibbelweg-Oost inmiddels vastgesteld door de gemeenteraad voor een gebied met Glastuinbouw en logistieke bedrijven. Onteigening is alleen mogelijk als de overheid met het plan aantoonbaar het algemeen belang dient. De overheid mag het belang niet op een andere manier kunnen realiseren. Onteigening mag alleen onder strikte wettelijke voorwaarden, omdat eigendom een fundamenteel recht is.

In het raadsvoorstel laten burgemeester en wethouders weten dat er eerst een administratief proces komt waarbij de regering uiteindelijk toestemming moet geven. Hierna volgt een gerechtelijk proces. Ondertussen beloofd B&W aan de gemeenteraad of men er toch minnelijk uit kan komen waardoor deze zware procedure niet nodig is. In het ergste geval kan het hele proces jaren gaan duren.

Advertentie