8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Wederom stijging van klachten bij gemeente Zuidplas

Voor het vierde jaar achter elkaar is het aantal klachten over de gemeente Zuidplas gestegen. Dat blijkt uit een jaarverslag van de gemeente welke in een informatienota ter informatie is verstuurd aan de gemeenteraad.  Volgens het rapport waren er in 2016 in nog 49 klachten, over 2022 is dat aantal opgelopen tot 135. Alleen in 2018 was er een lichte daling, de andere jaren steeg het aantal klachten. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (AWB) dient jaarlijks een verslag van alle afgehandelde klachten opgesteld, vastgesteld en gepubliceerd te worden.

Een derde van de klachten gaat over het beheer openbare Ruimte (47), gevolgd door de afdeling Kwaliteit en Proces (22) en als derde Uitvoering Samenleving en Veiligheid (17). De gemeente kreeg vijf klachten over stichting Zo! die enkele gemeentelijke taken uitvoert. Een inwoner heeft een klacht over het handelen van de burgemeester ingediend.

Van alle klachten wordt veruit het meeste (89%), met goedkeur van de indiener, op een informele manier opgelost. Meestal kan een probleem met een telefoontje worden opgelost. Als een indiener niet met de informele afhandeling eens is, kan deze alsnog de klacht omzetten naar een formele klacht.

De 14 formele klachten zijn verdeeld tussen gegrond, ongegrond of niet inhoudelijk in behandeling genomen. 5 klachten werden gegrond verklaard waarbij er 3 bij Zo!, één klacht bij het Klant Contact Centrum over het onvoldoende terugkoppelen en één klacht over het communiceren van een projectleider bij de afdeling Ruimte. Er zijn 5 klachten niet inhoudelijk in behandeling genomen, omdat het ofwel ging om een gedraging van iemand die geen medewerker is van de gemeente, ofwel omdat het ging om een besluit waarvoor de bezwaarprocedure doorlopen had kunnen worden.

 In 2022 is geen enkele klacht inhoudelijk onderzocht door de Nationale ombudsman, nadat de klacht via de interne procedure was afgedaan.

Het college van B&W laat de gemeenteraad weten in de informatienota: “van alle klachten wordt geleerd. Klachten worden uiteraard besproken met de betrokken medewerkers. Daar waar nodig leiden klachten tot aanscherping van een proces of het treffen van maatregelen. Waar het gaat om (onduidelijke) communicatie, wordt gestreefd naar het verbeteren van communicatie- (kanalen). Veruit de meeste klachten betreffen incidenten”.

Advertentie