8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

‘Hollandsche IJssel Verbindt’ op open monumentendag met bus en schip

De Hollandsche IJssel zal een verbindende factor zijn op de open monumentendag die op zaterdag 9 september in de regio wordt gehouden. Een aantal organisaties rond deze rivier hebben de handen ineen geslagen en zijn via een schip over of een oldtimer bus langs de Hollandsche IJssel bereikbaar. In deze flyer staat het gehele programma, de afvaartijden van de boten en de route van de historische bussen. Hieronder het programma in Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk Bruist, 10:00-16:00, Dorpsstraat & MOZ-Art, 14:00-16:00, Schubertstraat 50

Nieuwerkerk Bruist is een en dag vol muziek en historie! Geniet om 10:00 uur van de swingende Big Band op de Dorpsstraat, onder het genot van een heerlijk koffieconcert. 10:30 uur vindt de officiële opening plaats. Daarna speelt de River Big Band vrolijk door, terwijl je langs de braderie struint met trotse winkeliers en Oudhollandse spelletjes voor de kinderen rondom de Oude kerk. Om 13:00 uur kun je meedoen aan een wandeling naar MOZ-Art. MOZ-Art is samen met bordspellenwinkel The Game-Inn één van de initiatiefnemers van Nieuwerkerk bruist. Van 14.00 tot 16.00 uur zal naast een spelerij (div. spellen van de The Game-Inn) een muziekproeverij plaatsvinden in de muziekschool, gevolgd door een spetterende muzikale finale om 16:00 uur op het buitenterrein met de River Big Band. Publiek/bezoekers kunnen dus een instrument uitproberen o.l.v. van een docent van de muziekschool (www.moz-art-zuidplas.nl) of een leuk spel van The Game-Inn.

Molen Windlust, Kortenoord 3, 10:00-16:00 (www.windlust-kortenoord.nl)

Molen Windlust is een buitendijks tegen de Hollandsche IJssel gelegen korenmolen, gebouwd in 1741. De molen bevindt zich op een plaats die al sinds 1561 in gebruik is als molenstandplaats. Rond 1930 buiten gebruik en zelfs in 1952 ontdaan van wieken, kap en stelling. Tussen 1999 en 2005 is de molen gerestaureerd, 9 meter verplaatst en 4,5 meterverhoogd. De molen is maalvaardig en maalt o.a. lokaal graan. Op 9 september zijn er rondleidingen, muzikale omlijsting door popkoor S1Voice, meelverkoop, enveloppe verkoop met soms een lot voor mooie prijzen (altijd een kleine prijs). Vanaf de molensteiger is de scheepsverbinding over de Hollandsche IJssel en Windlust is een halte plaats voor de veteranen-bus-verbinding.

Steenovens ‘Klein Hitland’, Klein Hitland 4-7, 10:30-17:-00 (www.steenovenskleinhitland.nl)

Sinds de Middeleeuwen zijn er langs de Hollandse IJssel steenbakkerijen gevestigd. Eén van die steenbakkerijen was gevestigd aan de rand van Hitland-Noord, onderaan de IJsseldijk. Deze steenfabriek lag aan de dijk, zodat de stenen snel en gemakkelijk over het water vervoerd konden worden. De vier ovens van de steenfabriek zijn in 2010 gerestaureerd. Bij de ovens zijn panelen geplaatst waarop informatie over de geschiedenis van de ovens te zien is. Op 9 september is er vrije toegang tot de ovens en de turfschuren, rondleidingen over de historie en het bakproces, doorlopende vertoning van de film ‘Stenen uit Slib’ en u kunt de tentoonstelling “Graven in het verleden van steenplaats Klein Hitland’ in de linker turfschuur bezoeken. Deze tentoonstelling, die door Rob Stolk is samengesteld, is o.a. tot stand gekomen door een subsidie van de provincie Zuid-Holland en de medewerking van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel. In de rechter turfschuur bevindt zich Atelier van Hoogdalem Beeldwerken, waar u een expositie van beeldende kunst kunt bezoeken.

Oudheidkamer In de Hoeve ‘Nooit Gedacht’, ‘s-Gravenweg 6a, 10:30-16:00 (www.hvnweb.nl)

In het achterhuis van de voormalige boerderij ‘Nooit Gedacht’ is de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel gevestigd. De hoeve uit 1670 is een rijksmonument en heeft rechts een uitgebouwde opkamer, waaronder een kelder. In 2003 was deze hoeve in Zuid-Holland ‘de boerderij van het jaar’ zoals in een gevelsteen van de boerderij is vastgelegd. Op 9 september zijn in het museum verschillende multimediaschermen opgesteld met daarop beelden van oude beroepen en activiteiten op-en rond de boerderij. Ook worden er doorlopend rondleidingen gegeven. Naast de permanente tentoonstelling is er een expositie van schilderijen van de vrienden van de Stichting Beeldende Kunst Zuidplas. Een aantal van de schilderijen heeft als thema “Levend Erfgoed”, het thema van de Open Monumentendag. Verder zullen er nog een aantal demonstraties van ambachten als spinnen van wol, kantklossen en houtbewerking met een draaibankje.

Leefgoed De Olifant, Groenendijk 325 , 13:00-17:00 op 9 en 10 september (www.leefgoed.nl)

‘Levend Erfgoed’ is het thema van de Open Monumenten Dagen 2023 op zaterdag 9 en zondag 10 september. Op beide dagen zijn er in Steenoven De Olifant drie rondleidingen over dit thema. Het gaat om één veldsteenoven in het buurtschap Ver-Hitland die onderdeel was van een steenplaats met in totaal drie ovens die rond 1754 tussen de polderboezems gesticht werd. In 1869 bouwt François van Lange de derde a-typische oven (hij ligt niet aan de dijk) binnendijks erbij die in de volksmond de naam De Olifant krijgt. Na zijn overlijden in 1909 volgt zijn aangetrouwde neef Dirk Bloot hem op. Die stopt tijdens de crisis van WOI. Het ophogen van de dijk na de stormvloed van 1916 tot 4 meter boven NAP zal er een rol bij hebben gespeeld. De dubbele oven werd afgebroken, maar de Olifant bleef staan. In 1972 kreeg een nazaat van de Van Langes het terrein met de oven in handen: Sytse Sipkema. Hij gaf er een woonbestemming aan. De rondleidingen beginnen op beide dagen om 13.00u, 15.00u, en 17.00u. Aanmelden: via de website www.leefgoed.nl

Mevrouw Boon, Dorpsstraat, 60 10:00-18:00
In het rijksmonumentale Ambachtshuis uit 1796 aan de Dorpsstraat 60 in Moordrecht is sinds 2021 minikunstgalerie Mevrouw Boon gevestigd. De galerie is vernoemd naar de échte Mevrouw Boon, die vanaf haar geboorte tot haar negentigste tegenover het Ambachtshuis heeft gewoond. Galerie Mevrouw Boon exposeert het kleurrijke werk van kunstenaars uit het hele land en brengt ze samen onder één dak. Ook vinden in de historische huiskamer boven de galerie kleine huiskamervoorstellingen plaats. Zo ook op zaterdag 9 september. Speciaal ter gelegenheid van Open Monumentendag vertellen Joke Verdoold en haar harp dan verhalen over de oude geschiedenis van Moordrecht en van het historische Ambachtshuis. Gastheren en galeriehouders Ron & JP heten je van harte welkom en serveren je met alle liefde een kop koffie op hun kleine terras.

Oudheidkamer ‘Het Weeshuis’ & DIJ Beeldentuin, Westeinde 1, 10:00-16:30

De Historische Vereniging Moordrecht heeft in het souterrain van het Westeinde haar oudheidkamer. Het Westeinde 1 is oorspronkelijk gebouwd als weeshuis. Nu is in het gebouw een zorginstelling gehuisvest. Het parkeerterrein achter het Westeinde 1 is deze dag ingericht met de touwbaan. Achter het Weeshuis is de Drost IJserman(DIJ) Beeldentuin te zien. Bekijk de beelden en leer met behulp van de QR code bij de beelden iets over het beeld, dekunstenaar en haar plek in de geschiedenis van Moordrecht.

Toren dorpskerk, Kerkplein 1, 10:00-16:00

De Dorpskerk in Moordrecht beschikt sinds de restauratie en uitbreiding in 2011 over een volwaardig concertcarillon met 38 klokken, bespeeld vanaf een origineel stokkenklavier. De kerk gebouwd in 1657, is niet geopend voor bezichtiging maar de toren kan wel beklommen worden van 10 tot 16 uur. Zie ook www.historischeverenigingmoordrecht.nl

Advertentie