8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Activiteiten in Oudheidkamer, Dorpskerktoren en Ambachtshuis

Zaterdag 9 september is Nationale Monumentendag. Traditioneel zetten monumenten in het hele land die dag hun deuren open voor bezoekers. In Moordrecht wordt Open Monumentendag gevierd met activiteiten in de Oudheidkamer aan het Westeinde, het Ambachtshuis aan de Dorpsstraat en de Dorpskerktoren aan het Kerkplein.

Oudheidkamer: Expositie winkeliers en oude sluis

De oudheidkamer is het museum voor lokaal erfgoed van Moordrecht. U kunt er voorwerpen, foto’s en documenten bekijken uit het verre en nabije verleden van het dorp, waaronder een touwbaan en interessante archeologische vondsten.

Ook organiseert de Historische Vereniging Moordrecht er langlopende exposities rond speciale thema’s. Momenteel loopt er een nieuwe nostalgische tentoonstelling met voorwerpen en foto’s van Moordrechtse winkeliers en een expositie van foto’s en voorwerpen die zijn opgegraven bij het oude sluisje bij de Sluislaan. De historische sluis kwam bloot te liggen bij de recente sloopwerkzaamheden in de Sluislaan en Schielandstraat.

De oudheidkamer is zaterdag 9 september geopend van 10 tot 16.30 uur.

Bezoek de DIJ Beeldentuin

Als u er zaterdag 9 september toch bent, maak dan ook een wandeling door de DIJ Beeldentuin in het park achter de oudheidkamer. De fraaie kunstobjecten verbeelden historische personen, gebeurtenissen en activiteiten uit de geschiedenis van het dorp. Als u met uw smartphone de QR-codes bij de objecten scant, krijgt u online een beschrijving te zien van het betreffende object en de bijbehorende geschiedenis.

Adres en openingstijden

Op 9 september is de oudheidkamer open van 10 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Kunt u niet die zaterdag? De oudheidkamer is elke tweede zaterdag van de maand te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur. De beeldentuin is altijd vrij toegankelijk.

Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht (ingang achterom).

Oude verhalen in het Ambachtshhuis

In het historische Ambachtshuis aan de Dorpsstraat 60 is sinds 2021 mini- kunstgalerie Mevrouw Boon gevestigd. De galerie exposeert werk van kunstenaars uit het hele land en organiseert kleine huiskamervoorstellingen in de oude huiskamer boven. Zo ook op zaterdag 9 september. Speciaal ter gelegenheid van Open Monumentendag vertelt Joke Verdoold, begeleid met harp, verhalen over de oude geschiedenis van Moordrecht en het Ambachtshuis.

Activiteiten in de Dorpskerktoren

De Dorpskerk aan het Kerkplein in Moordrecht, gebouwd in 1657, beschikt sinds de restauratie en uitbreiding in 2011 over een volwaardig concertcarillon met maar liefst 38 klokken. Het carillon wordt bespeeld vanaf een origineel stokkenklavier. Tijdens Open Monumentendag is de kerk zelf niet geopend, maar de toren kan van 10 tot 16 uur wel worden beklommen.

Om 11 uur is er een carillonconcert van beiaardier Midori. De leiding is in handen van de scoutingleden. 

Klassieke vaartocht over de IJssel.

Wie daarna nog puf over heeft, neemt de veerpont naar Gouderak. Daar kan men die zaterdag op diverse tijden ‘aanmonsteren’ voor een vaartocht per historisch schip over de Hollandsche IJssel naar Nieuwerkerk, Ouderkerk, Capelle en Krimpen aan den IJssel. De tocht duurt een klein halfuur.

Advertentie