8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Gemeente Waddinxveen deelt 100 gratis bomen uit voor groene tuinen

Vanaf woensdag 13 september kunnen inwoners van Waddinxveen zich aanmelden voor een gratis boom voor in hun tuin. De gemeente doet dit omdat bomen helpen tegen het veranderende klimaat. Een boom zorgt ervoor dat het in de zomer minder heet is in de tuin. En bij een hevige regenbui neemt de bodem van een groene tuin het water beter op.

Hoe doet u mee?

Op woensdag 13 september opent de gemeente Waddinxveen om 12:00 uur het aanmeldformulier. Alleen vanaf dan kunt u zich aanmelden voor een gratis boom. Het formulier staat op het participatieplatform Waddsup. U komt hier via waddinxveen.nl/bomen of het project op waddsup.waddinxveen.nl. Inwoners uit Waddinxveen die een boom willen, hebben een Waddsup account nodig. Zij kunnen deze gratis aanmaken voordat het aanmeldformulier open gaat.

De spelregels

Iedereen in Waddinxveen kan zich inschrijven voor een gratis boom. We hebben wel een beperkt aantal bomen weg te geven. Daarnaast moeten deelnemers aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden staan in een overzicht. Dit overzicht staat bij het project op Waddsup of in het nieuwsbericht op de website van de gemeente Waddinxveen. Bij genoeg inschrijvingen gaat het aanmeldformulier weer dicht.

Om wat voor bomen gaat het?

Deelnemers kunnen kiezen tussen 4 soorten bomen. Er zijn drie soorten fruitbomen, namelijk een appelboom, perenboom of krentenboom. De vierde soort is een sierkers. Ook wel bekend als de Prunus. De bomen worden eind november uitgedeeld en zijn dan ongeveer 2 meter hoog. Ze groeien uiteindelijk door tot hun volwassen hoogte. Al de gekozen bomen dragen bij aan de lokale biodiversiteit van Waddinxveen.

Het project Groene Tuinen

De actie Bomen voor Waddinxveen is een onderdeel van het project Groene Tuinen. Met dit project probeert de gemeente meer tuinen in Waddinxveen te vergroenen. In veel tuinen in Waddinxveen liggen stenen. Hierdoor warmt het op sommige plekken flink op. Ook neemt de bodem het water beter op bij een hevige regenbui in een tuin waar veel bomen en planten staan. Een groene tuin betekent minder droogte, minder wateroverlast en meer water in de grond. Daarnaast is een groene tuin een fijne plek voor vogels en insecten en is het beter voor de gezondheid.

Advertentie