8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Nieuwe beitslaag voor gemeentehuis

De gemeente Zuidplas laat de houten balken opnieuw beitsen omdat de beitslaag aan het afbladderen is. Dit hoort volgens de gemeente bij het reguliere onderhoud van het pand dat in 2019 werd opgeleverd.

Volgens een onderhoudsplan moet dit elke drie jaar worden uitgevoerd. Zuidplas heeft echter wel de kosten van deze beitsbeurt zwart gelakt in het document van het onderhoudsplan, dat door Gouwe IJssel Nieuws is opgevraagd. De gemeente vreest dat als het begrote bedrag openbaar gemaakt wordt, bedrijven bij een aanbesteding van het onderhoud naar dit bedrag gaan toeschrijven als het openbaar bekend wordt.  De woordvoerder laat hierbij weten dat het financiële belang van de gemeente op dit punt zwaarder weegt dan het belang van openbare informatie.

Bij de oplevering sprak wethouder de Haas nog over een onderhoudsarm gemeentehuis. De woordvoerder van de gemeente laat weten: “Onderhoudsarm is nog niet onderhoudsvrij. In dit geval betekent onderhoudsarm/vriendelijk dat na gemiddeld 4 jaar de losse delen worden verwijderd, het hout licht wordt opgeschuurd en een nieuwe laag beits wordt aangebracht”.

In 2019 liet de Haas weten dat de muren met houten latten zouden worden opgevuld tijdens een persgesprek. Hiermee kreeg het gemeentehuis een houten uiterlijk. Dit hout komt van de Douglas boom die herplant wordt en weer snel aangroeit. Het hout zou als gevelmateriaal lang goed moeten blijven.

Uiteindelijk is er door Zuidplas voor gekozen om een gekleurde beits toe te passen. Op de begaande grond is er een extra reden dat de beits loslaat volgens de woordvoerder van Zuidplas: ”De oorzaak dat de beits meer loslaat op de begane grond komt omdat op dit deel van de bekleding eerst een brandvertragende laag is aangebracht en daarna de kleurbeits. Kleurbeits is vochtregulerend en houdt daarom beter op onbehandelde houtoppervlakken”.

Advertentie