8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Heerlijkheden bij het streekarchief

Onder het motto ‘Heerlijk naar het archief’ geeft historicus Maarten Prins zaterdag 16 september om 14.00 uur bij Streekarchief Midden-Holland een college over heerlijkheden. Heerlijkheden waren zelfstandige gebieden met eigen lokale wetten, bestuurders en rechtspraak en kunnen gezien worden als voorlopers van de huidige gemeenten. In de middeleeuwen waren heerlijkheden vrijwel altijd in handen van edelen. In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw kwamen steeds meer heerlijkheden in handen van rijke burgers en steden. Hoe verliep dit proces, wat waren de oorzaken van deze ontwikkeling?

Prins geeft ons een inkijk in het reilen van zeilen van deze bestuursvormen, die ook garant stonden voor vele conflicten tussen ambachtsheer en de bewoners. Aansluitend zijn de leden van het transcriptiecafé van het streekarchief paraat om interessante heerlijkheidstukken uit de collecties te tonen en toe te lichten. Het streekarchief herbergt veel heerlijkheidsdocumenten en een aantal heerlijkheidarchieven, zoals dat van Bloemendaal, Thuil en ’t Weegje, Bergambacht, Lekkerkerk, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen.

De hele maand september is bovendien een kleine palletexpositie over heerlijkheden te bewonderen op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek. Het college maakt deel uit van de programmering van de Chocoladefabriek tijdens het cultureel festival ‘De Verwondering’ is gratis te bezoeken in de Steenlandezaal in de Chocoladefabriek Gouda. Aanmelden is niet nodig.

Advertentie