vrijdag 3 mei 2024

Blok schiet CKV naar overwinning in laatste seconde

Nieuwerkerk heeft de eerste punten van dit seizoen binnen. In de allerlaatste seconde van het uitduel bij GKV in Gorinchem schoot Babette Blok de bevrijdende 13-14 binnen. Een terechte overwinning voor de ploeg van coaches Zeevaart en Van den Hoorn. De ploeg stond de hele wedstrijd op voorsprong en had meerdere keren een gaatje van 2. Na een 7-7 ruststand was het verschil op 9-12 zelfs drie. Nieuwerkerk moet momenteel echter teveel moeite doen om tot scoren te komen en daarom kon GKV in de slotminuut langszij komen. Het leek een puntendeling te worden, maar daar was dus gelukkig Babette Blok!

Na de dure nederlaag afgelopen week tegen ONDO had Nieuwerkerk wat goed te maken in speelronde 2. Dit moest gebeuren in Gorinchem tegen GKV. Bij GKV is niet heel veel veranderd deze zomer. Dezelfde coach en twee vertrokken heren. 1 heer van buitenaf en 1 heer uit het tweede vullen die plekken in. Het afgelopen seizoen waren Nieuwerkerk en GKV goed aan elkaar gewaagd. Nathan Marck mocht zaterdag de gevaarlijke Niek v.d. Weijden verdedigen en Emma Collée stond op zus Nienke v.d. Wijden. Lotte Larooij moet het gevaar van Rachel Romijn inperken.

Het was aftasten in de beginfase. Weinig lange aanvallen aan beide kanten en nog geen zuivere schoten. In de 3e minuut mocht Maren den Besten aanleggen vanaf de strafworpstip. Zij miste en niet veel later was het aan de andere kant 0-1 door Bob v.d. Weide. Hij profiteerde optimaal van een goede onderschepping en pass van Luka v.d. Vliet. Jelle Post schoot GKV daarna snel op 1-1. De tweede aanval had maar 1 poging nodig voor de eerste goal, schot Lotte Larooij en 1-2. Ook de tweede aanval van GKV wist de korf snel te vinden uit een strafworp van Niek v.d. Weijden. De twee minuten daarna waren voor Nieuwerkerk dat via een strafworp van V.d. Weide (actie Nathan Marck) en een mooi schot van diezelfde Marck op 2-4 kwam.

In de 11 minuten die volgde kwam Nieuwerkerk helaas niet tot scoren. Babette Blok en Lotte Larooij konden veel aanleggen maar wisten niet te scoren. GKV kon daardoor terugkomen. Niek v.d. Weijden met zijn tweede goal voor 3-4, ditmaal van afstand en na een afgekeurde goal van Nikki Bos werd het alsnog 4-4 in de 19e minuut. Doelpunt kwam van Nienke v.d. Weijden nadat zij drie kansen op rij kon nemen. Time out voor GKV.

Kort na de time out kwam Nieuwerkerk weer op voorsprong. Een prachtige schijnbeweging van Luka v.d. Vliet leverde haar een strafworp op die zij verzilverde, 4-5. Repeterend verhaal, maar GKV kwam weer langszij. Rachel Romijn met haar 1e goal van afstand, 5-5. In de minuten die volgde was daar dan toch Babette Blok. Een mooi schot aan de achterkant en een mooie doorbraakactie (strafworp). Nieuwerkerk had vijf minuten voor rust weer een gaatje van twee: 5-7.

Helaas wist GKV in minuut 28 en 29 te scoren. Een vrije bal van Maren den Besten en wederom een schot van Rachel Romijn zorgde voor de ruststand van 7-7. Mika de Ruiter werd nog gebracht voor een slotoffensief voor rust, maar zijn twee schoten waren niet raak.

GKV nam in de eerste helft in beide vakken 22 kansen. Zij gingen rusten met een percentage van bijna 16%. Nieuwerkerk nam in het vak van Kenneth de Ronde en Bart Huijser ook 22 kansen (voornamelijk via Blok en Larooij). Het vak van Nathan Marck kwam tot vier goals uit 25 pogingen. In totaal een percentage van bijna 15%. Ook daar ontliepen de teams elkaar niet.

De Ruiter mocht na rust nog even blijven staan en schoot zijn 1e bal binnen, 7-8 en Nieuwerkerk alweer op voorsprong. Ook de 1e bal van GKV was raak: Nienke v.d. Weijden van afstand. Daarna kwam Bart Huijser weer terug en dat was terecht. Hij had Remco Ouwerkerk volledig onder controle en verdedigde uitstekend. Bij Nieuwerkerk mist Bob v.d. Weide in deze fase twee grote kansen onder de korf. Toch kwam Nieuwerkerk in de 6e minuut weer op voorsprong door een schot van Marck. GKV wisselt zijn tegenstander Niek v.d. Weijden naar het andere vak en Pepijn Kuijntjes mag Marck verdedigen. Eerstvolgende actie passeert Marck en zet hij Bob v.d. Weide vrij achter de korf: 8-10.

Nieuwerkerk kon via Huijser op 8-11 komen, maar dit keer mist hij de kans onder de korf. Het GKV vak met Nienke v.d. Weijden hield GKV op dit moment in de wedstrijd. Goal van Nienke en GKV op 50% in dit vak na rust. Daarna een fase van Nieuwerkerk waarin Huijser heerst in de rebound en Kenneth de Ronde wat meer schoten pakt. Babette Blok verdient een stip, wordt gewisseld en ziet De Ronde 9-11 maken. GKV blijft in deze fase in de aanval volharden in het meegeven van de bal na het oplossen. Zonder succes.

Bij Nieuwerkerk komt Jorieke Bolomey in de ploeg. Haar eerste poging is raak en daar is het eerste gaatje van drie: 9-12 na dik een kwartier. Nu had Nieuwerkerk het zichzelf makkelijk kunnen maken en dit verschil kunnen uitbreiden. Het laatste kwartier was het echter hard werken, maar weinig effectief. Het grote wisselen was (vooral bij GKV) ook behoorlijk aan de gang inmiddels. Niek v.d. Weijden hielp het andere GKV vak na bijna 20 minuten dan eindelijk aan een goal vanaf de stip, 10-12.

Vijf minuten later kreeg Jelle Post tot twee keer toe een kans in de korfzone, de tweede keer was het raak, 11-12. Ontzettend zonde. Vijf minuten voor tijd dan eindelijk weer een Nieuwerkerk goal. Blok ging goed door en verdiende wederom een strafworp na een overtreding van Jesse van Ginkel. De Ronde bleef koel en zorgde voor 11-13. Een spannende slotfase brak aan.

In de 27e minuut was daar de eerste goal van Remco Ouwerkerk achter de korf, 12-13. Daarna een hele lange GKV aanval waarin Rachel Romijn schot na schot nam. Geen goal voor Romijn, wel voor Niek v.d. Weijden na een slimme bal in de korfzone. De goal telde niet, want verdedigd door De Ronde. Te snel balverlies bij Nieuwerkerk en in de laatste minuut was het dan toch raak. Rachel Romijn van afstand met haar 3e en de 13-13. Nog 30 seconden te spelen.

Time Out. Nieuwerkerk brengt Jorieke Bolomey en Mika de Ruiter in de aanval naast Babette Blok en Bart Huijser. Bolomey past op Blok en van grote afstand schiet zij…… Raak! 13-14 voor Nieuwerkerk! Een explosie van vreugde in het veld, vanuit de dug out en vanaf de kant! De eerste zege is binnen!

Het was zeker nog niet goed genoeg. De schotpercentages zullen omhoog moeten. In het vak van Marck, V.d. Weide, Collée en V.d. Vliet schiet Nieuwerkerk na rust 3 op 24 (in totaal 7 op 49). Het andere vak zat in de tweede helft op 4 op 22 (totaal 7 op 44). Daarmee behaalt Nieuwerkerk een totaal van 14 op 93 (15%). Het zal richting de 20% moeten om het koploper Excelsior volgende week moeilijk te maken in Delft.Maar deze eerste punten zijn goed voor het vertrouwen! GKV nam iets minder pogingen en schoot 13 op 90 (bijna 14,5%).

Goals Nieuwerkerk: Babette Blok 3, Bob v.d. Weide 3, Kenneth de Ronde 2, Nathan Marck 2, Mika de Ruiter 1, Lotte Larooij 1, Luka v.d. Vliet 1 en Jorieke Bolomey 1

Goals GKV: Rachel Romijn 3, Niek v.d. Weijden 3, Nienke v.d. Weijden 3, Jelle Post 2, Remco Ouwerkerk 1 en Maren den Besten 1