8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Vastgoedsector Zuidplas aangespoord om te melden:Anonieme tips nodig in aanpak misstanden

Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met gemeenten en de private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Den Haag, Zoetermeer, Westland, Rijswijk en Zuidplas kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft ook impact op de branche zelf.

De campagne vergroot het bewustzijn van vastgoedmedewerkers en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies.

Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeenten actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online strategie en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Impact op inwoners en branche

Burgemeesters Jan van Zanen (Den Haag), Michel Bezuijen (Zoetermeer), Bouke Arends (Westland), Huri Sahin (Rijswijk) en Han Weber (Zuidplas) zijn eensgezind in hun oordeel, meldingen zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Ondermijnende criminaliteit ontwricht de samenleving en brengt grote risico’s voor de veiligheid mee. Ook de impact op ondernemers en werknemers is groot. Denk aan oneerlijke concurrentie, onvelige werksituaties, intimidatie en schade aan panden. Het speelt zich vaak af onder de radar en is daardoor niet goed zichtbaar. Aanpakken kunnen politie en handhaving niet alleen. De extra oren en ogen die ondernemers en inwoners hebben, zijn daarom erg belangrijk.

Melden helpt!

Vorig jaar is de campagne al in tientallen gemeenten uitgevoerd. In deze gebieden werd 30% meer gemeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

Samenwerkingspartners

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, KNB, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, RIEC-LIEC / Landelijke Fenomeentafel Vastgoed, CCV, PVO en een zestigtal gemeenten.

Meer informatie op deze campagnepagina

Advertentie