8.5 C
New York
donderdag 22 februari 2024

Arbeidsuitbuiting en illegale tewerkstelling bij controles glastuinbouw

Op donderdag 5 oktober hebben de gemeente Zuidplas, Nederlandse arbeidsinspectie, politie en Omgevingsdienst Midden Holland een controle uitgevoerd in een aantal tuinbouwkassen. De controle was onaangekondigd en bedoeld om te controleren op arbeidsuitbuiting, illegale tewerkstelling en andere misstanden.

In een van de kassen troffen de controleurs een persoon aan die niet in Nederland mocht verblijven en werken. Deze persoon is aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Die stelt nader onderzoek in naar de persoon. Tegen de werkgever wordt afzonderlijk een boeterapport door de Nederlandse Arbeidsinspectie opgemaakt.

Twee andere personen bleken aan het werk in een kas, terwijl zij een uitkering ontvangen. In nog eens twee andere kassen troffen de diensten administratie en personen aan waar ook nader onderzoek wordt verricht omdat er twijfels zijn over hun verblijfsstatus. Ook wordt onderzocht of hier voldaan wordt aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsuitbuiting komt helaas met regelmaat voor. Mensen uit niet-Europese landen worden in Nederland onder soms erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld. Zij blijken vaak te weinig te verdienen, werken daarbij te veel en/of betalen buitensporig hoge huurprijzen voor een slaapplaats. (Vermoeden van) arbeidsuitbuiting, te lang werken, illegale arbeid of slechte arbeidsomstandigheden kunnen gemeld worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via het meldformulier op nlarbeidsinspectie.nl of 08005151. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

Advertentie