8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Zuidplas financieel onder water: OZB 23,3% hoger – bezuinigingen op onderhoud openbare ruimte (video)

De te verwachte tekorten van de gemeente Zuidplas zal een deel (32%) door de eigenaren van een koopwoning worden opgebracht en een groter deel (68%) door bezuinigingen op openbare ruimte en onderhoud aan de gemeentelijke panden en het doorschuiven van diverse reconstructie en groot-onderhoud projecten. Vooralsnog blijven maatschappelijke organisaties buiten de geplande bezuinigingen. Dat blijkt uit de programmabegroting die werd gepresenteerd door het college van B&W in Zuidplas.

De OZB zal met maar liefst 23,3% gaan stijgen in 2024. Hiermee wordt er meer dan 2,5 miljoen euro opgehaald. Afvalstoffenheffing en Rioolheffing stijgen met het inflatiegetal met 3,1%. Deze soorten heffingen mogen niet gebruikt worden voor het gat van de begroting, OZB wel. De verwachting is dat de gemiddelde woonlasten voor een huiseigenaar met 129 euro zal stijgen, een huurder zal 10 euro meer betalen per jaar aan de gemeente Zuidplas.

Wethouder Schuurman (financien) legde het uit dat de verhoging niet alleen gebaseerd is op het tekort maar ook op een veel te lage indexatie eerder, toen de OZB 1,1% steeg terwijl inflatie toen meer dan 10% was. Verder benadrukt hij dat de verhoging niet moet worden gezien als bezuiniging maar dat hiermee veel voorzieningen kunnen blijven bestaan. De wethouder licht de begroting in onderstaande video toe.

Opvallend is, dat er gekozen is om niet te veel te bezuinigingen op het maatschappelijk middenveld waardoor voorzieningen zoals bibliotheken, muziekschool kunnen blijven bestaan en allerhande subsidies voor hulpverlening en evenementen niet worden afgekapt. Wel benadrukte wethouder Klovert aan de pers dat er geen indexatie van de subsidies is, waardoor er €100.000 wordt bespaard . Klovert benadrukte dat hij ook geen garanties voor de toekomst kan geven maar vooralsnog was hij blij dat dit mens boven steen gaat. Vanuit de portefeuille van wethouder De Haas blijkt de HHT, eerder uitgebreid punt van discussie, weg gaat vallen. Hoe dat vorm gegeven gaat worden, wordt nog bekend gemaakt.

De gemeente gaat het onderhoudsniveau voor haar gebouwen omlaag brengen en de openbare ruimte in dorpscentra en begraafplaatsen krijgen minder onderhoud dan voorheen, net als de reiniging van straten en het openbaar groen in de woongebieden. Hiermee bespaart de gemeente miljoenen. Maar het gaat ook een meer rommelig beeld geven n de buitenruimte met meer onkruid op straat en perk.

Daarnaast zijn er diverse projecten, die konden worden uitgesteld, naar 2027 doorgeschoven en zelfs een aantal projecten komen pas na 2030. Hierbij is gekeken of er al verplichtingen waren aangegaan, of het technisch wel of niet kon worden uitgesteld en welke invloed er is bij uitstel op de (verkeers)veiligheid.  Met het vooruitschuiven van projecten, worden ook de investeringen vooruit geschoven en is er financiële ruimte. Wethouder Zijlstra benadrukte dat hij het vervelend vond, maar er vooral gekeken is naar waar het wel en waar niet kon, in combinatie met verkeersveiligheid. Met het verschuiven worden de investeringen naar voren geschoven en daarmee ook de kapitaalslasten.

Op dinsdag 7 november wordt de begroting in de gemeenteraad behandeld, dan mogen de partijen met wijzigingsvoorstellen komen. Zuidplas moet voor het einde van het jaar verplicht een sluitende begroting inleveren bij de provincie.

Advertentie