8.5 C
New York
dinsdag 30 april 2024

Waterschap verhuist vissen uit Ringvaart naar water met meer zuurstof

De hoeveelheid zuurstof in het omvangrijke water van de Ringvaart en omgeving gaat langzaam omhoog. Verzwakte vissen probeert het Hoogheenraadschap te verhuizen naar zuurstofrijk water. Om te zorgen voor meer zuurstof in het water van de Ringvaart blijft het Waterschap vers water aanvoeren. Het zuurstofarme water wordt het gebied uitgepompt. Ook blijft men beluchtingspompen inzetten. De dagelijkse metingen geven aan dat de hoeveelheid zuurstof langzaam omhoog gaat in het omvangrijke water van de Ringvaart en omgeving.

In aanvulling hierop laat het Waterschap ook vissen verhuizen naar water met meer zuurstof. Dit gebeurt in samenwerking met Visserij Service Nederland. Door verzwakte vissen vakkundig te verplaatsen naar andere wateren probeert men zoveel mogelijk vissen te redden.

Onderzoek naar oorzaak
Hoe het precies komt dat veel vissen het sinds afgelopen weekend moeilijk hebben, is nog onduidelijk. Het lage zuurstofgehalte in het water speelt zeker een rol. Helaas zijn in de afgelopen dagen honderden vissen doodgegaan. Dode vissen laat men zo snel mogelijk weghalen. Dagelijks inspecteert het Waterschap het gebied. Daarbij meet men de hoeveelheid zuurstof in het water en de temperatuur. Zo heeft het Waterschap een actueel beeld en kan men de ontwikkelingen monitoren. In een laboratorium worden watermonsters onderzocht en geanalyseerd. De uitkomst hiervan geeft meer informatie over de samenstelling van het water en mogelijk ook over de oorzaak van de vissterfte.

Afgelopen week liet het waterschap weten dat bluswater van de zeer grote brand in Moerkapelle hiervan een oorzaak zou kunnen zijn omdat er bluswater terecht is gekomen in het oppervlakte water. Meerdere mensen hebben olie-achtige vlekken gesignaleerd.

Advertentie