8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Expositie Pastel portretten van Joop van der Linden in Op Moer Moerkapelle

Tot 1 december hangen er diverse pastel portretten in Dorpshuis Op Moer aan de Raadhuisstraat in Moerkapelle. Deze portretten zijn gemaakt door Joop Van der Linden.  Van der Linden heeft zijn atelier in Moordrecht. In onderstaand artikel meer informatie over de maker van de kunstwerken.

Vanaf kind is Joop Van der Linden al bezig met het maken van kunst. Op de lagere school heeft hij al wat prijzen gekregen. Van der Linden “ik besefte al gauw dat: je kunt voor kunst leven en niet van. Ik ging techniek studeren. Mijn eerste baan was op een ingenieursbureau. De directeur zag mijn portretten en zei: als ik jouw talent zou hebben, stopte ik met mijn werk hier op het bureau”.  

Gaandeweg bleef Joop altijd met het maken van  portretten bezig en hiervoor heeft hij prijzen gekregen in Rome, Florence,  Oviedo, Londen  en van verschillende pastel verenigingen in Europa en de Verenigde Staten. 

Wat bekende mensen hebben zich positief uitgelaten over mijn kunst. Het leukste was de belangstelling van Sylvia Kristel, de zoon van Salvador Dali,  Sofia Loren en anderen. Elk land heeft een andere benadering van kunst. Je zou zeggen dat de kenmerken van een cultuur in de benadering van kunst te vinden is. Een Engelsman is nauwelijks geïnteresseerd in de kunstenaar. Het gaat hem om de persoon die op het doek te zien is. Italianen kunnen voor een portret in tranen uitbarsten. Spanjaarden zoeken op een schilderij de kleinste details op. Nederlanders kijken naar een schilderij elke dag een paar seconden. Dan na een lange tijd gaan ze van het schilderij houden. Ook als ze het aanvankelijk foei lelijk vonden” legt hij uit.

Werken zag Van der Linden dan ook als een noodzakelijk kwaad: “Als je werkt in een bedrijf voor een ‘baas’, dan krijg je een salaris en daar ben je blij mee. Veelal blijft het daar bij.  Maak je kunst dan krijg je prachtige beloningen in de vorm van complimenten, medailles en diploma’s. Maar helaas geen of zeer weinig geld”.

Advertentie