8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Politiek Zuidplas tegen onderzoek naar verschuiven ‘dorpscentrum’ naar Op Moer

In het gebiedspaspoort Moerkapelle is de suggestie gedaan om te onderzoeken of het dorpscentrum van Moerkapelle in de toekomst richting Op Moer verschuift. De gemeenteraad was daar gisteren nog niet heel enthousiast over.

Gebiedspaspoort

De gemeente Zuidplas heeft samen met de inwoners een visie opgesteld voor de ontwikkeling van Moerkapelle. Dit heeft geleid tot een aantal concrete voorstellen die gisteren aan de gemeenteraad zijn voorgelegd. Voorbeelden daarvan zijn plannen voor de woningbouwontwikkeling in de Julianadriehoek in Moerkapelle-Zuid, extra budget voor Op Moer, het ‘rondje Moerkapelle’ en een ontwikkelperspectief voor de Dorpsstraat (en omgeving) en de locatie Op Moer. Dit paspoort werd dinsdagavond aan burgemeester Weber aangeboden (zie onderstaande video).

Ontwikkelingen

Vanuit de historie is Moerkapelle gegroeid vanaf de huidige Dorpsstraat en Moerdijkstraat. De voorzieningen en winkels zijn daarom vooral te vinden rondom deze straten. Tijdens het samenstellen van dit gebiedspaspoort is vaak genoemd dat het geografische hart van het dorp verschoven is naar het oosten van het dorp. Volgens de gemeente rijst daarom de vraag of de locaties van de voorzieningen en verbindingen nog logisch en toekomstbestendig zijn. 

Rondje Moerkapelle

De gemeente wil daarom investeren in de wegen om meer kwaliteit te bieden voor fietsers en voetgangers. Daarvoor komt een budget van €230.000 beschikbaar. De helft daarvan gaat naar een groene herinrichting van de Raadhuisstraat. De straat ligt in het midden van Moerkapelle en zorgt dus letterlijk voor een fysieke verbinding tussen oud-Moerkapelle in het westen en de nieuwe wijken van Moerkapelle in het oosten. Rondje Moerkapelle

(uit Gebiedspaspoort Moerkapelle)

Centrumfunctie 

Voor de lange termijn is er volgens de gemeente zowel voor de Dorpsstraat als voor Op Moer een visie nodig op de toekomstige invulling van deze locaties. “De benodigde onderzoeken voor deze visies hangen nauw met elkaar samen, vanwege de vitaliteit van de (commerciële) voorzieningen in Moerkapelle en de zoektocht naar de meest geschikte locatie daarvoor”. Voor de gemeenteraad ging dit wat te snel. In een amendement hebben ze zich tegen deze gecombineerde studie gekeerd. “Behalve dat een groot deel van de inwoners en winkeliers graag ziet dat de Dorpsstraat niet verplaatst, maar versterkt wordt, denken wij ook dat nu onderzoek gaan doen niet goed is voor de toekomst van beide locaties. Onderzoek doen vergt weer een aantal jaar, waarin de onzekerheid voor ondernemers en potentiële huurders/gebruikers van zowel panden in de Dorpsstraat als in Op Moer toeneemt”.

Daarom is het budget van €100.000 opgedeeld in twee studies. De ene studie moet gaan over de maatschappelijke en bedrijfsvoorzieningen rond de Dorpsstraat en direct daar omheen. De andere gaat over de toekomstmogelijkheden van Op Moer als sport en cultureel hart van het dorp. Daarbij moet ook gekeken worden naar kostendragers als kinderdagopvang, horeca en (beperkt) bijvoorbeeld kleine woningen voor starters.

 

Advertentie