8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Weesgedichten trekken de grens over naar Nederland, pilot Zuid Holland

Weesgedichten zijn Nederlandstalige gedichten van een diverse selectie van 100 verschillende Vlaamse en Nederlandse dichters. Vonden ze eerst hun thuis in Vlaanderen: tijdens de Poëzieweek 2024 trekken ze de grens over naar Nederland! Adoptieouders met een raam aan straat bieden via deelnemende bibliotheken een nieuw thuis aan de Weesgedichten, op hun raam. Vrijwillige handletteraars schrijven de gedichten op de ramen van huizen van adoptieouders met afwasbare stift. Vandaag start de registratie voor lokale bibliotheken in Zuid Holland om via hen de Weesgedichten voor iedereen beschikbaar te maken.

Ambitie Lage Landen editie voor succesvolle Weesgedichten project Utopia Aalst, een Vlaamse bibliotheek en de bedenker van het concept, startte in 2021 met ‘Weesgedichten’. Met alsmaar groeiend succes. Er deden tijdens Poëzieweek 2023 liefst 96 bibliotheken mee in Vlaanderen en Brussel, met als resultaat duizenden raamgedichten. Utopia Aalst in België en stichting ‘de Zoek naar Schittering’ in Nederland werken samen aan een eerste Lage Landen-editie, om te beginnen met een pilot in de provincie Zuid-Holland om het water te testen. De Zoek naar Schittering produceert onder andere gevel-, brug, kade- en raamgedichten. Het doel van de pilot is om vanaf 2025 gezamenlijk een volwaardige Lage landen editie te organiseren.

Op die manier slechten we niet enkel nationale, maar ook literaire grenzen tussen twee gebieden die cultureel zoveel gemeenschappelijk hebben. De ambitie vindt in Vlaanderen steun bij Literatuur Vlaanderen en het Poëziecentrum. In Nederland ondersteunen Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting ZABAWAS, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland en het Van Beuningen/Peterich-fonds de pilot.

Dichter Derek Otte ambassadeur van Weesgedichten pilot Zuid Holland

De populaire dichter, spoken word performer, vm. stadsdichter Rotterdam 2017-2018 en woordkunstenaar, Derek Otte, is de Nederlandse ambassadeur van de pilot in Zuid Holland. Hij schreef het themagedicht dat je hier leest en terugziet en roept op: ‘Registreer je bieb en vertel familie, vrienden en bekenden over weesgedichten en de mogelijkheden tot adoptie!’. Lokale bibliotheken vormen de spil bij de adopties

Lokale bibliotheken vormen de spil in het project. Daar waar zij iedereen verwelkomen met taal voor taalplezier, waar men kennismaakt met elkaar en geniet van kunst en cultuur, biedt de bieb ook een nieuw thuis aan Weesgedichten. Zij bieden gedichten aan voor gratis adoptie vanaf december waaronder een pakket exclusief met jeugdpoëzie. Vanaf woensdag 25 oktober kunnen alle bibliotheken zich aanmelden via www.weesgedichten.nl. Vanaf 13 december, 10 uur zijn de adoptieouders aan zet en start de adoptieprocedure. We maken met elkaar een bloemlezing op straat tijdens Poëzieweek 2024! Meer weten? Volg @Weesgedichten op Instagram- en Facebook.

Advertentie