8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Lekkage Polderbad opgespoord en hersteld

Afgelopen week is een lekkage in het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel gedicht. Het lek zat in een toevoerleiding naar het kleine instructiebad. Een lek in een leiding van het grote bad is door de ingreep voorkomen.

Natte kruipruimte

Achter de schermen van het Polderbad is een enorme installatie aan het werk om het zwemwater schoon en temperatuur te houden. Deze zomer bleek dat sommige delen van de installatie nog uit 1978 stammen. Vanwege de hoge grondwaterstand in de omgeving is drainage aangebracht, die de kruipruimte onder de kleedruimte droog houdt. In de zomer hoort deze drainage geen water te bevatten. Afgelopen zomer bleek er echter toch water door de drains te stromen. Bij nader onderzoek bleek dit chloorhoudend water te zijn. Er bleek een lek te zitten in de toevoerleiding naar het kleine instructiebad. Hierdoor lekte het zwembadwater via de kruipruimte weg.

Kapotte afsluiter

Lekkage grote bad voorkomen

Bij reparatie van deze leiding bleek dat de veel grotere leiding voor het 25 meter bad ook van slechte kwaliteit was. Daardoor was de vervanging noodzakelijk van zowel de gietijzeren leiding als de afsluiter. Gelukkig hoefde hiervoor niet het hele zwembad, van  750.000 liter, leeg gemaakt te worden. Er kon volstaan worden met het dichtzetten van de nodige afsluiters. Wel was het zwembad door de werkzaamheden van 1 tot en met 3 november gesloten. De oude gietijzeren leiding is vervangen door een leiding van kunststof. Hiervoor moest eerst de oude leiding en de afsluiter worden verwijderd. Daarna is, om de nieuwe leiding aan te brengen, het gat door de muur vergroot. Vervolgens werd de nieuwe kunststof leiding aangebracht en gemonteerd. Met deze nieuwe kunststof leiding kan het zwembad weer tientallen jaren vooruit.

Oude leiding verwijderd
Nieuwe leiding

Belangrijke functie

Het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel is in 1978 in gebruik genomen. Het is een voorziening waar veel inwoners gebruik van maken. Het biedt een grote variëteit, van banen zwemmen tot leszwemmen en in de zomer recreëren in het buitenbad. Ieder jaar leren zo’n 1100 kinderen zwemmen in een van de baden van de gemeente Zuidplas, waarvan een deel in het Polderbad. De voorziening krijgt een gemeentelijke bijdrage. Daardoor is het voor de gebruikers een betaalbare recreatiemogelijkheid. Het herstel is dus goed nieuws voor de zwemmers uit Zuidplas.

Waterpolowedstrijd in het Polderbad afgelopen zaterdag

 

 

Advertentie