8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Week van de waarheid: Gaat gemeenteraad akkoord met bezuinigingen en hogere OZB?

Aankomende dinsdag komt de gemeenteraad van Zuidplas bij elkaar in een lange zitting om de nieuwe begroting te bespreken. Normaal zijn dit vooral de beschouwingen maar na vele jaren na jaar op jaar een nette sluitende begroting, moet er dit keer fors, heel fors gesneden worden door voornamelijk landelijke taken die meer geld zijn gaan kosten en minder geld vanuit de Rijksoverheid.

Eerst is er gekeken naar diverse kleine potjes die in de reserve kon worden opgenomen en andere maatregelen die binnen de gemeente zelf zijn gevonden. Maar ook zijn er maatregelen die inwoners en ondernemers gaan voelen

De grootste maatregelen op een rijtje

  1. Verhogen van de OZB met 23,3%  
  2. Uitstellen van ruimtelijke projecten
  3. Verlagen van onderhoudsniveau buitenruimten
  4. Verlagen onderhoud van eigen vastgoed
  5. Niet indexeren van subsidies

De gemeente maakt duidelijk dat het initieel tekort bij het Vijfde Dorp (Middengebied) geen onderdeel uitmaakt. Dit is een aparte begroting en kan nog tientallen jaren gaan duren voordat dit wordt afgerond. Maar in de schuldquote komt het wel naar voren.

Steen voor mensen

Het college van B&W heeft vooral gekozen om te bezuinigen op de onderhoudsprojecten en niet op bijvoorbeeld subsidies voor zwembad, sporthal, muziekschool of bibliotheek. In de video onderaan legt wethouder Zijlstra dit uit. Helemaal ongeschonden komen de organisaties er niet uit, de jaarlijkse indexatie (bedoeld om inflatie te dekken) worden niet betaald. Mantelzorgers dreigen, zoals in de persconferentie genoemd, de Huishoudelijke Hulp Toeslag vouchers kwijt te raken. Volgens het college werd hiervan ook misbruik van gemaakt.

Schuldposities wel zorgelijk

De gemeente heeft wel een zorgelijke schuldpositie en door het stijgen van de rente is het er niet beter op geworden. De verwachting is dat de portefeuille langlopende geldleningen die op 1 januari 2023 € 99 miljoen bedroeg zal stijgen naar € 196 miljoen op 31 december 2027. De schuldquote komt volgens de prognose inclusief Middengebied Fase 1A in het jaar 2025 boven de signaleringswaarde van 130% uit. In de jaren na de meerjarenbegroting zal de schuldquote weer dalen door de verkoop van gronden (grondopbrengsten), waarmee Zuidplas de vaste schuld kan aflossen. Volgens de begroting is er 2027 een quote van 213%.

Inspraak

Aankomende vergadering gaat de gemeenteraad het debat aan met het college van B&W en aantal partijen lieten al vallen met wijzigingsvoorstellen te komen. De volledige agenda is hier te vinden : https://zuidplas.raadsinformatie.nl/vergadering/1032533 en wie zijn of haar mening wil laten weten, inspraak is mogelijk, zie de raadsagenda voor mogelijkheden.

https://youtu.be/zRTz06gsYU8
Advertentie