8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Cultuurprijs Zuidplas 2023 gaat naar Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp

De spanning was te voelen in Theater Swanla te Zevenhuizen, waar op 9 november 2023 de Cultuurprijs Gemeente Zuidplas 2023 werd uitgereikt. Dit jaar gaat de prestigieuze prijs naar de Historische Vereniging Moordrecht, die zich met hart en ziel heeft ingezet voor het culturele erfgoed van de gemeente.

De jury van de Cultuurprijs Gemeente Zuidplas had een zware taak met drie uitstekende genomineerden. Naast Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp waren ook Molen Kortenoord met het project “Met de wieken in de wind,” en Esther Erdtsieck-Blaaser met haar boek over Jan Blaaser, kanshebbers op de felbegeerde prijs.

Het winnende project van de Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp, actief voor de Historische Vereniging Moordrecht, was “Het verzet van Wim en Sien Sprenger,” in samenwerking met het Theater voor Iedereen, heeft de jury weten te overtuigen vanwege zijn diepgaande culturele impact. Het verhaal van de verzetstrijders Sprenger, met Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp als drijvende krachten achter de alle informatie, belichtte op indrukwekkende wijze het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio.

Wethouder Frans Klovert had de eer om de prijs uit te reiken aan de vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Moordrecht. In zijn toespraak benadrukte Klovert het belang van cultuur voor de gemeente Zuidplas en prees hij de inzet van de genomineerden.

Met deze erkenning zet de gemeente Zuidplas niet alleen de winnaar in de schijnwerpers, maar onderstreept ze ook het belang van culturele initiatieven. De winnaar ontving een uniek kunstobject speciaal vormgegeven voor de Cultuurprijs 2023 door kunstenaar Adriana Bontebal. De Oeros straalt kwaliteiten en fysieke kracht uit volgens de maakster. Daarnaast wordt een geldbedrag toegekend aan een cultureel doel in de gemeente Zuidplas, waarmee de winnaar wordt aangemoedigd om het culturele leven verder te verrijken.

Deze avond was er muzikale begeleiding van het Shanty- folkkoor Het Kraaiennest, dat verschillende nummers ten gehore bracht, waaronder het ontroerende “Never No More,”. Zo werd de avond een viering van culturele diversiteit en creativiteit.

De Cultuurprijs Gemeente Zuidplas is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas. De onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Dick van der Poort, bestond dit jaar uit Marjan Sijbrandij, Ghislain Bellefroid, Peter Schilthuizen en Piet Smal. Allen hebben met grote betrokkenheid de genomineerden beoordeeld op hun bijdrage aan het culturele leven van de gemeente Zuidplas.

 

Advertentie