8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Gemeente Zuidplas betrekt CBS Rehoboth bij 2e Kamer verkiezingen met unieke ‘kinderverkiezing’

Door samenwerking tussen CBS Rehoboth in Moerkapelle en de gemeente Zuidplas kregen leerlingen van groep 7 op CBS Rehoboth te Moerkapelle een unieke kans om de verkiezingservaring van dichtbij mee te maken.

Wat begon als een idee onder de leerkrachten bloeide uit tot een leuke ervaring voor de jonge studenten. Op initiatief van Meester Roggeveen en in samenwerking met de gemeente Zuidplas kregen de leerlingen de mogelijkheid om een ‘kinderverkiezing’ bij te wonen.

Dit evenement vond plaats in de kegelzaal van dorpshuis Op Moer, waar de kinderen een eigen stem konden uitbrengen in een speciale stembus na het invullen van een stemwijzer en het lezen van een verkiezingskrant.

Maar dat was niet alles. Tijdens deze leerzame sessie kregen ouders ook de kans om hun kinderen mee te nemen naar het officiële stembureau, waar ze kort uitleg kregen over het stemproces en zelf hun stem konden uitbrengen.

Een mooi initiatief om mijn kind te laten zien hoe belangrijk het stemmen is
Jessica BAC

 
Het enthousiasme was voelbaar, zowel bij de leerkrachten als bij de leerlingen. “We vinden het initiatief van de gemeente bijzonder leuk. We hebben er dan ook heel veel zin in!” aldus de leraren van CBS Rehoboth.

Ik vind het leuk dat ik nu meer weet van de politiek
Julian klas 7c

Daarnaast was de klas aanwezig bij een proefstemming, mogelijk gemaakt door De Kleine Ambassade, waar ze zelf konden ervaren hoe het stemmen in zijn werk gaat. Voorafgaand aan dit evenement hadden de kinderen al veel voorbereidend werk gedaan over de verkiezingen door opdrachten uit te voeren waarbij ze dieper ingingen op nieuwsberichten over de verkiezingen, afkomstig van zowel kranten als het internet.

Dit initiatief van de gemeente en de school heeft niet alleen educatieve waarde, maar stimuleert ook betrokkenheid bij het democratische proces onder de jongere generaties. De betrokkenheid van CBS Rehoboth bij de Tweede Kamer verkiezingen in de gemeente Zuidplas zal ongetwijfeld een blijvende herinnering zijn voor de leerlingen en een inspiratie voor toekomstige betrokkenheid in de maatschappij.

Advertentie