8.5 C
New York
vrijdag 17 mei 2024

Zuidplas kent nog geen autonome inwoners

De gemeente Zuidplas kent nog geen burgers die zich officieel autonoom of soeverein hebben verklaard. Dat laat de gemeente weten na vragen van Gouwe IJssel Nieuws. Aanhangers van de soevereine beweging beschouwen zichzelf als autonome mensen die niet gebonden zijn aan geldende wet- en regelgeving, omdat zij het gezag van de overheid niet erkennen.

Het wantrouwen tegen de overheid uit zich bijvoorbeeld door het niet erkennen van de Belastingdienst en het niet betalen van (verkeers)boetes. Zij moedigen mensen aan alle banden met de Nederlandse staat te verbreken door het met name online verspreiden van complottheorieen en desinformatie. Soevereine mensen doen dit door (ongeldige) juridische documenten te sturen naar overheidsinstanties met de bedoeling zich te onttrekken aan het gezag, de wet- en regelgeving.

Vooral in Telegramgroepen worden de meest uiteenlopende verhalen gedeeld. Autonomen blijven bijvoorbeeld denken dat er een zogenaamd trust per BSN-nummer bestaat en dat daar maar alles uit betaald moet worden. ZEchter keer op keer halen ze bakzeil bij de rechter en brengen ze zichzelf in de problemen met verder oplopende schulden.

Omdat landelijk steeds meer soevereinen uit huizen worden gezet, was de vraag hoe het in Zuidplas is gesteld of er in deze gemeente ook dergelijke problemen bekend zijn. De gemeente laat weten dat er geen mensen nog een verzoek tot uitschrijving hebben gedaan en er geen inwoners bekend zijn die om deze reden weigeren gemeentelijke belastingen te betalen. Het is niet bekend of er mensen in Zuidplas hierdoor in de problemen zijn gekomen. Wel heeft een inwoner gevraagd wat de doen om autonoom te worden en daarbij heeft Zuidplas laten weten dat de gemeente niet aan dit verzoek kan meewerken.

Wel legt de woordvoerder uit dat als mensen financieel in de problemen komen en hulp zoeken, ze zich bij stichting Zo! kunnen melden. Daar wordt gekeken wat echt nodig is. Dit kan variëren, bijvoorbeeld alles doornemen samen met een budgetmaatje of hulp bij het invullen van formulieren. Ook is het mogelijk om te worden doorverwezen naar GR IJsselgemeenten, voor extra hulp bij schulden (zoals schuldhulpverlening).

Advertentie