8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Verhoogde waterstanden op Rijn, IJsselmeer én aan de kust: Hollandsche IJsselkering gesloten

Op dit moment is er sprake van verhoogde waterstanden in meerdere gebieden in Nederland. Zowel in de Rijn en het IJsselmeergebied staat het water hoog maar later vandaag wordt er door harde wind ook hoogwater verwacht aan de kust. Hierom wordt de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten voor de tweede keer dit stormseizoen.

De waterstand in de Hollandsche IJssel zal naar verwachting ruim boven de 2 m NAP uitkomen. Deze verwachting is voor de aankomende dagen. Niet alleen de Hollandsche IJsselkering wordt voor de zekerheid gesloten, ook de Haringvlietsluizen gaan dicht laat Rijkswaterstaat weten. Mogelijk gaat ook de Ramspolkering nabij Ens dicht door de hoge waterstanden. Volgens Rijkswaterstaat komen deze situaties wel eens los van elkaar wel vaker voor, maar met name de combinatie maakt de situatie bijzonder en vraagt het van alle waterbeheerders in het land actie.

Het komt namelijk niet vaak voor dat al deze verhogingen tegelijkertijd optreden. Door combinatie van verhoogde waterstanden ontstaan met name in de overgangsgebieden interessante situaties en zijn waterbeheerders extra alert. Om het achterliggende gebied te beschermen achter de kering , sluit de Hollandsche IJsselkering en is de rivier de Hollandsche IJssel voor al het scheepvaartverkeer afgesloten, behalve via de sluis.

De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland’. De kering sluit als het water naar verwachting boven de 2 m NAP uitkomt. Dit zorgt ervoor dat de kering altijd gesloten is bij waterstanden van 2m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel.

Advertentie