8.5 C
New York
zondag 8 september 2024

Gemeente gaat geluidsscherm plaatsen na klachten over geluid speeltuin Nieuwerkerk

De gemeente Zuidplas gaat een geluidsscherm plaatsen op een kleine speelplaats aan de Polderdreef in de wijk Kleinpolder in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hiervoor is inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd. Daarnaast wordt er een kleinere schommel geplaatst waardoor er sprake is van minder geluid.

Op de populaire Facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker wordt er, vooral door omwonenden, woedend gereageerd op het besluit van de gemeente Zuidplas. Maar de woordvoerder van de gemeente Zuidplas verwijst naar een onderzoek welke in de buurt is uitgevoerd, waarbij 30% van de omwonenden last heeft van het geluid. “Op basis van de enquête  heeft de gemeente in algemene zin gezocht naar de meest passende oplossing. Er is voldoende draagvlak voor het plaatsen van het geluidsscherm, waarbij 100% draagvlak als niet realistisch wordt beschouwd” aldus de woordvoerder.

Dat draagvlak ontbreekt in de reacties op Facebook, mensen mogen zelf geen schutting of heg hoger van een 1,20 meter langs het fietspad maken en daarom is de boosheid van een bamboe schutting van 2,5 meter hoog wel mag. De woordvoerder laat weten dat het scherm €3.500 gaat kosten. De verantwoordelijk wethouder, Wybe Zijlstra, onderschrijft de oplossing volgens de woordvoerder: “Naar aanleiding van de enquêteresultaten heeft de gemeente een afweging gemaakt, waarbij de portefeuillehouder deze beslissing ondersteunt. Het betreft een bescheiden aanpassing in de openbare ruimte, waarover de wethouder op de hoogte is gesteld. Het college speelt hierin geen actieve rol“.

Wie de enquête goed leest, kan terug lezen dat niet iedereen die ontevreden is over de speeltuin, aangeeft geluidsoverlast hiervoor de reden is. Slechts 44% van de 30% ontevreden mensen vult in dat veel en luidruchtig lawaai ervaart. Statistisch heeft is hierdoor maar 13,2% van alle respondenten ontevreden door lawaai

Naast het geluidsscherm wordt er een kleinere nestschommel geplaatst waar minder kinderen in kunnen. De schommel werd op 23 november al weggehaald door de gemeente, maar bij navraag bleek dat de gemeente nog niet de goede schommel heeft ontvangen van de leverancier. Ook is niet duidelijk waarom langs het fietspad het scherm komt, alsof er sprake is van overlast aan de overkant van de Ringvaart.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente ingrijpt bij geluidsoverlast van spelende kinderen. Eerder plaatste de gemeente een bord met een gilverbod voor kinderen in Moerkapelle maar na hevige protesten uit de buurt werd het weggehaald. De bewoners roepen nu massaal op om tegen de omgevingsvergunning in beroep te gaan. De Stichting Onbeperkt Zuidplas heeft inmiddels een brief vol met vragen over dit onderwerp ter belangenbehartiging van de omwoners naar het college van B&W gestuurd. Met de boosheid in de buurt, de bezwaren en de negatieve reacties zal dit besluit nog wel een staartje gaan krijgen.

Advertentie